Изявление във Facebook направи и Драгомир Заков

Почти пълно медийно мълчание от страна на кандидатите за нови министри. Тези от тях, с които NOVA успя да се свърже, отклониха временно нашите въпроси. Единствено номинираният за външен министър Драгомир Заков пусна коментар във Facebook профила си.

Именно Заков е едно от най-обсъжданите имена в проектокабинета „Габровски”. Причината - той беше министър на отбраната в правителството на „Продължаваме Промяната”. Сега е номиниран за външен министър с мандата на ГЕРБ-СДС.

Часове след официалното обявяване на имената Заков написа в профила си във Facebook, че „няма трансфери между „Барселона” и „Реал” (Мадрид). Нито между „Левски” и ЦСКА”. Той допълва, че в годините е бил определян като човек на Радев, човек на Борисов, на Захариева, предложение на Нинова и лице на „Продължаваме Промяната”.

Според източници на NOVA членовете на проектокабинета „Габровски” са избрали да запазят мълчание до сряда.

Реакцията на партиите и кой как ще гласува

Засега единствените сигурни гласове в подкрепа на кабинета „Габровски” са тези на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Четири са партиите, които вече заявиха, че няма да кажат „да” на първия мандат - „Продължаваме Промяната”, БСП, „Демократична България” и „Възраждане”.

Интригите са две - дали всички депутати ще влязат в пленарната зала и второ - дали от ДПС и „Български възход” ще подкрепят предложения проектокабинет. От Движението за права и свободи и от партията на Стефан Янев тепърва ще решават как ще гласуват.

ПЪРВИЯТ МАНДАТ: Габровски предложи състав на кабинет (ОБЗОР)

След представянето на състава на кабинет, големият въпрос е ще получи ли необходимото мнозинство в пленарната зала правителството „Габровски”.

„Ние гарантираме нашата пълна подкрепа в пленарната зала. ГЕРБ за пореден път прави своя избор - да постави държавата и интереса на държавата пред интереса на партията”, обясни Десислава Атанасова.

В залата от „Продължаваме Промяната” ще кажат „не” на кабинета „Габровски”. Във Facebook Кирил Петков написа, че това е проектоправителство, маскирано като експертно, но по същество е кабинет Борисов - Радев - Пеевски. В поста си Петков пише още, че България не заслужава подобни фасадни демонстрации, зад които прозира желание за нови избори.

„Впечатление ни прави, че има доста кадри, които са свързани и са бивши министри от тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ. Което правителство, впрочем, Борисов обясняваше, че е най-лошото, управлявало България. Това е правителство, което е крачка назад”, каза Никола Минчев от ПП.

Биографиите на номинираните за министри с първия мандат

От „Възраждане” завиха, че няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС. Мотивите - имат „непреодолими вътрешно и външнополитически различия по важни за страната ни въпроси”.

Против ще гласуват и от БСП. „За мен е изненада присъствието на лица, които са били свързани в миналото с БСП. Може би, това е един опит за толеранс и търсене на подкрепа от БСП. Моето лично очакване е, че този кабинет няма да бъде подкрепен в пленарната зала”, смята Иван Иванов.

Той уточнява, че кабинет се избира с обикновено мнозинство. „Ако кворумът сутринта е 128 гласа, значи кворумът за гласуване е 65 гласа, може и с 65 души да бъде избран кабинет”, посочи политикът.

В писмена позиция от „Български възход” заявиха, че ще направят каквото зависи от тях, за да има кабинет, но при предварително ясни условия и правила. От партията на Стефан Янев тепърва ще решават как ще гласуват в сряда. От ДПС и „Демократична България” запазиха мълчание за предложения състав на кабинет. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.