Коментар на политолозите проф. Росен Стоянов, Цветанка Андреева и Кольо Колев

Проектокабинетът е компилация, меланж, турлюгювеч. Прилича повече на администрация, не на управление на държавата на най-високо ниво. Той не заявява констистентност, ГЕРБ поема отговорност, но министрите няма да се отчитат пред нея, защото партията им е предоставила свобода на действие, а това е парадоксално. Това е базисно безплодно усилие, изцяло прагматично с нагласа за мост към прехвърлянето на вина за предсрочните избори. Това заяви на "Твоят ден" политологът проф. Росен Стоянов.

По думите му в политиката липсва лидерство и поемане на отговорност. "Прехвърлянието ѝ на несъмнен авторитет, но в много далечна от политическата област, ми се струва в тази криза безотговорно. Забелязва се шикалкавене. Ако кабинетът мине, проф. Габровски трябва да назначи зам.-министри, областни управители, общо над 60 души. Откъде ще ги вземе? Народът вижда какво се случва", подчерта той.

Извънредно заседание в парламента

Политологът Цветанка Андреева се опасява, че така конструиран този кабинет е отражение на реалната политическа абсурдност. "Има хора против този кабинет, включително от ГЕРБ. Оттук нататък ще имаме силно компромисни коалиционни правителства. Имаме край на модела на младите образовани, но непопулярни хора, ще се търсят доказани експерти. Настоящето принадлежи на Габровски, не на Петков, тъй като се търси авторитет, който да подбере недразнещи хора. Идеологически знак е изборът на министър на отбраната - евроатлантик", подчерта той. 

От своя страна политологът Кольо Колев не счита проектокабинетът за сериозно предложение, а за част от играта на диалогичност и компромиси. "ГЕРБ така искат да се измъкнат от политическа изолация. Могат разчитат частично на ДПС и може би БВ. Идеята политиката да се формира от експерти е безумна. Най-шокираните и потресените ще бъде именно висшето ръководство на ГЕРБ. Ще се окаже, че правителството е тяхно, но те не са във властта", отбеляза той. И допълни, че очевидно се чака нещо да се промени.

"ПП се легитимира като опозиция на ГЕРБ, би било политическо харакири да се коалират. ГЕРБ пък искат да излязат от изолация, но все още не са го сторили. Нещата са ясни - трябва да се мине през празен такт на политическия живот, за може нещо да се избистри. Може да се появят нови политически субекти", добави Колев. 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.