В сигнал се посочва, че дейността му е противодържавна

Софийска градска прокуратура извършва проверка за евентуално извършени престъпления против Републиката. Става въпрос за сигнал срещу Военен съюз – Българско народно опълчение „Шипка“. В него се твърди, че организацията извършва противодържавна дейност, посочват от държавното обвинение. 

Гешев за разследването на военен клуб: Няма да допуснем зловредно руско влияние у нас

Сигналът за извършено престъпление от общ характер е получен на 12 декември. Ден по-късно наблюдаващият прокурор с постановление е възложил на Държавна агенция „Национална сигурност“ да извърши проверка по случая. След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще прецени дали има достатъчно данни за извършено престъпление.   

Това не е първият сигнал срещу Българско народно опълчение "Шипка", сочат данните на държавното обвинение. Преди години е имало и искане то да бъде заличено от официалните регистри, уточни във Велико Търново главният прокурор Иван Гешев. С какво точно сдружението е застрашило националната ни сигурност от прокуратурата не обявиха. А от формацията са категорични - не са паравоенни, а проверките срещу тях са ежегодни. 

„Доколкото ми е известно става въпрос за дейност, която защитава чужди интереси. Ние няма да допуснем зловередно руско влияние в България, което вреди не само на нашия интерес, а и на този на евроатлантическите ни партньори”, категоричен бе обвинител номер 1.

Самото Българско народно опълчение "Шипка" пише на сайта си, че има за цел освобождението на народа от всяка форма на чужда зависимост, финансово-икономическа и политическа окупация. Не приемат твърденията на прокуратурата, че дейността им е противодържавна. „Ние сме против износа на нашето оръжие. Оставят армията ни гола и боса. При положение, че виждате онзи ден, Ердоган заплаши Гърция с ракетен удар, а ние сме против това България да оставя без нищо, при положение, че съгласно условията когато две държави членки на НАТО воюват, никой не се намесва”, заяви Владимир Русев, който е председател на БНО "Шипка".

От неправителствената организация отричат и да са паравоенно сдружение, тъй като не получавали никакви средства от държавата. „Всяка година по няколко пъти се извършват такива проверки - над 20 ревизии, включително на двете организации, с месеци във Варна са пребивавали десетки служители на финансовите органи”, каза още Русев. Той отрича и че сдружението било проруска организация.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.