Семейството на починалата обвинява лекарите в закъсняла реакция

25-годишна родилка и бебето ѝ починаха в болницата във Велинград. Вчера пред лечебното заведение на протест се събраха хора от Ракитово – родното място на жената. Според съпруга ѝ тя е била здрава, не е имала придружаващи заболявания и редовно е посещавала контролните си прегледи. Съмненията му са, че има лекарско забавяне, но от болницата отричат.

„Това е голяма загуба, която е и за целия лекарски екип, който даде всичко от себе си, за да спаси два живота. Родилката е пристигнала в болницата в добро общо състояние за нормално раждане. Бременността е проследявана от един от лекарите в екипа. Доколкото ми е известно, тя няма придружаващи заболявания”, обясни директорът на МБАЛ-Велинград д-р Данчо Гурдев.

25-годишна родилка и бебето ѝ починаха в болницата във Велинград

По време на раждането крайниците на жената се отпускат, челюстта се стяга, погледът се втренчва и тя изпада в кома. Резултатът от аутопсията ще покаже на какво точно се дължи това. „Нашите съмнения са, че такъв остър процес може да настъпи при амниотична емболия. Тя може да доведе до ДИК синдром, той е вторичен. Емболията представлява навлизане на околоплодна течност в майчиното кръвообращение. Причинява се от много фактори. Но това са наши предположения”, добави д-р Гурдев.  

Когато майката изпада в кома, започва сърдечен масаж, обдишване и подаване на кислород. „Беше интубирана, възстанови сърдечна дейност и спонтанно дишане, но не дойде в съзнание. Тогава предприехме секцио по спешност. Бебето беше извадено без сърдечна дейност и дишане. Три часа се опитвахме да спасим и детето, и родилката”, разясни още директорът на лечебното заведение. Д-р Гурдев подчерта, че медиците са направили всичко по силите си.


Родилката била в добро здравословно състояние и е имала лека бременност, разказа нейната майка. „Каза ми: „Майко, оставиха ни в коридора. Всичко е както трябва, но бебето е по-нависоко и ме оставиха да се подвижа”, обясни Мария Патина.

Няколко часа по-късно родилката и бебето умират. „Обясниха ми, че са изкарали бебето, мъчили са се, детето живяло до 8:30 ч. и починало. Попитах какво е станало с майката - казаха, че, за съжаление, е издъхнала в 9 ч. Получила синдром”, допълни Патина.

Според близките на 25-годишната Ася тя и бебето ѝ са починали, защото при постъпването им в отделението нямало лекари. „Докарах я в 4:30 ч., а те идват в 7:30 - 8 ч. Нали целият екип трябва да е тук”, попита близък на родилката.  

Близките на починалата родилка са наели адвокат, а по случая се води разследване. „Ние написахме жалба. Те я занесоха в областната дирекция на полицията в Пазарджик. Вчера беше назначен наблюдаващ прокурор в Окръжната прокуратура в Пазарджик. Доколкото знам, извършена е съдебномедицинска експертиза и се очакват резултати”, коментира адвокатът Йорданка Антонова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.