Това коментира здравният министър на брифинг

От утре поне една област у нас е в грипна епидемия. В Бургас затварят учебните заведения за поне няколко дни. 

Вълната от вируса продължава своето настъпление в България, но засега западните региони не са заплашени от епидемична обстановка. 

В момента не се налага грипна ваканция в национален мащаб. Това коментира здравният министър Асен Меджидиев.

Грипна ваканция в Бургас, онлайн обучението отпада

Борбата с вирусите достигна и до Министерския съвет, където премиерът Гълъб Донев поръча на министрите да разработят план за действие и да подпомагат областните щабове. 

Най-много болни на 10 000 души население има в областите Габрово, Шумен и Бургас. Във Враца свършиха местата в детското отделение на областната болница. 

А пикът на грипната вълна се очаква през февруари.

Ясно разписани стъпки за действие при пик на грипа поиска премиера от здравния министър. 

Обявиха грипна епидемия в Шумен

“Направете план за действие, така че хората да се чувстват спокойни, без излишна паника и истерия, да не забравяме, че грипната вълна е събитие, което ни се случва всяка година”, каза министър-председателят Гълъб Донев. 

Грипът се следи от близо, но засега не се налагат строги мерки и ваканция на национално ниво, увери здравният министър.

Не се налагат някакви специални мерки, призовавам родителите и населението просто да избягва струпването на много хора”, апелира  д-р Асен Меджидиев. 

И допълни, че здравните власти се справят. А развитието на епидемията е в самото начало.

РЗИ: Ямбол е на прага на грипна епидемия

“В момента не се отчита като пик на грипна епидемия, напротив - пикът може да бъде след 10-тина, 15 дни и затова решенията ни са да се взимат мерки по области, а не в национален мащаб”, обясни здравният министър.

Засега краткосрочна ваканция ще има в Бургас, обясни министърът на образованието.

Кантарджиев: Пикът на грипа ще е в средата на февруари

 “Тези 4 дни се обявяват за неучебни - без обучение в електронна среда. 4 дни няма да повлияят сериозно върху съдържанието на учебните предмети, а ако се усложни по-нататък обстановката и се наложи второ прекъсване на учебния процес, тогава вече ще обсъдим и възможността за обучение в електронна среда”, посочи проф. Сашо Пенов.

Въпреки, че няма да има ограничения като при COVID пандемията, здравният министър припомни, че носенето на маски е пожелателно. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.