"Ако премиерът не се казваше Гълъб, нямаше да знаем името му", заяви Александър Христов

„Президентът Радев ще насочи политическия си проект към местните избори. Това е единственият политически субект, който прави дългосрочни стратегии. Той ще насочи силите си към местни структури, да изгражда партия, която ще се развива”.

Това заяви в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS политологът доц. Цветанка Андреева.

Другият гост в студиото – пиар експертът доц. Александър Христов смята, че осанката на Радев е ясно различима само на слаби политически фигури. „Ако премиерът (на служебния кабинет) не се казваше Гълъб, нямаше да знаем името му”, каза той.

Според Андреева популизмът, радикализмът взимат връх. „Големият риск е в кампанията да потънат най-важните въпроси за нацията, свързани с националната сигурност и с икономиката. Всички идеи за референдуми, взимат основното”, каза тя.

Христов смята, че идеите за референдуми са от разни затъващи субекти, като ИТН, казват: „Вижте, не работи, ние ще предложим друго”. Той направи разлика между референдума, който искат от ИТН и другото предложение за референдум – на „Възраждане”, които искат допитване дали България да приеме еврото като валута.

Андреева се надява, че няма да има големи проблеми на предстоящите избори. „Едната хартия няма как да спъне държавата”, каза тя. „Имам две причини да смятам, че след тези избори ще се конструира власт – има два варианта, които вече се мислят. Ако се конструира евроатлантическо мнозинство, да я ясно с какви ориентири са. Ако постигнем коалиция, която изглежда все по-невъзможна между ГЕРБ и новия либерален съюз ПП и ДБ… има вариант, който се говори за коалиция на стари партии”, очерта евентуални политически отбори тя.

„Говори се за коалиция между ГЕРБ, БСП, ДПС, БВ – чисто количествено тази коалиция изглежда стабилна, но идеологически не знам. Дали програмно или експертно – правителство ще имаме до местните избори. Това е правителство, което ще носи отговорност пред парламента. В момента парламентът не може да събори служебно правителство, нито може да го контролира. Отчетът на служебното правителство бе насочен към Радев”, каза политологът Андреева.

Според Христов започва заличаване на червените линии между отявлени противници – ГЕРБ и БСП, БВ и ДПС. „Партиите подават сигнали, че са склонни да сядат на една маса и това може да бъде преминато”, смята пиар експертът.

„Съществена част от политическото говорене на всички политически сили е – хората са уморени, … Това е част от предизборната кампания, за да насочат говореното си към твърдите ядра и към периферията”, заяви Христов.

Според него е трудно за два месеца да се появи нов играч на политическия терен. „За това има две предпоставки – има революционна ситуация, има и харизма, появи се Стефан Янев, неговата харизма клони към нула”, смята Христов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.