Броят на участниците в маскарада е рекорден

Кулминация на фестивала на маскарадните игри „Сурва” в Перник. През последните години събитието не се състоя, заради COVID пандемията и водната криза в региона преди това.

СНИМКИ ОТ ФЕСТИВАЛА ВИЖТЕ ТУК

Тази година броят на участниците в маскарада е рекорден. В него дефилираха над 4 хиляди души. Пред входовете на града се образува километрично задръстване от автомобили. 

Празник и за малки. И за големи. За българи. И за чужденци. Празникът беше всеобщ. И всички бяха обединени. ”10 хиляди са участниците тази година. Имаме 15 чуждестранни групи. От Италия, Словения, Албания, Хърватия, Северна Македония, Гърция, Турция”, казва Адриан Скримов.

След три години прекъсване: Фестивалът "Сурва" се завърна в Перник (ВИДЕО+СНИМКИ)

Стоян участва в „Сурва” за седми пореден път. Маскиран е като вол. „Нашият ритуал от нашия край е заораване. Зърното се хвърля на земята. Кукерите минават, зариват и валират”, споделя той. Но освен воловете, мечките и вещиците изпъкна и типичният български кукер.

Очаква се общо за трите дни на фестивала центъра на Перник да посетят около 100 хиляди души. Цветелина е довела двете си деца с мисия - да видят българките обичаи и традиции. 
Мерките за сигурност в миньорския град са драконовски.

„В целия град има полиция. Коли в самия център на града не се допускат”, казва Скримов.

А за да благослови хилядите на площада пристигна и духовно лице. Асен винаги е облечен като поп, а брадата му е от косми от козел.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.