"Освен количествените параметри, важно е и технологичното превъзходство", каза бившият зам.-военен министър

„Украинските пилоти и наземен екипаж няма да могат много бързо да преминат на западен тип самолет. Не смятам, че 2 месеца са достатъчни, за да имат оперативни (възможности за поддръжка на изтребителите) Ф-16”. Най-сложният въпрос ще бъде за опазване на тайната и защитата на информацията по отношение на протиракетните системи „Пейтриът” и „Мистрал”. В това направление украинската страна ще трябва да поеме сериозни отговорности”.

Това заяви генерал от резерва и бивш зам.-военен министър Атанас Запрянов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

„Ходът на войната показа, че освен количествените параметри на терена на бойните действия, важна е и технологията и технологичното превъзходство. Офанзивата дойде в ръцете на украинците, когато те получиха западни образци бойна техника и въоръжение”. По думите му всички въоръжения и бойни системи са за освобождение на украинската територия. „Украйна няма боен потенциал и стратегически намерения да воюва на руска територия”, каза той.

„Въоръженията се ползват от украинците да защитят териториалната си цялост, заяви Запрянов. Дори на Украйна да се предоставят ракети с по-голям обсег, те няма да бъдат ползвани за нападение на цивилни обекти в Русия, а ще бъдат използвани срещу военни обекти в Русия”, обясни генералът от запаса.

Помолен да разтълкува становището на Кремъл, че е опасно предоставянето на западна техника в Украйна, той отговори: „това са опасенията на Русия, че особено предоставяне на системата „Хаймарс” може да бъде използвана за нападение по руска територия”.

Запитан: „може ли Русия да атакува натовска държава в отговор на предоставеното западно въоръжение”, Запрянов отговори отрицателно и каза, че отговорността за използването на оръжие е в украинското държавно и военно ръководство.

Германия има нов министър на отбраната

Припомняме, Германия и САЩ решиха да предоставят танкове на Украйна. Темата за предоставяне на танкове от Германия бе много дискутирана във вътрешнополитически план и според запознати, това е една от причините за оставката на бившия военен министър на страната Кристине Ламбрехт.

„В момента имаме позиционна война, в която и двете страни настъпват, отбраняват се, но не се променя фронтовата линия кой знае колко. Ясно е, че руснаците сега търсят някакъв успех повече с пропагандна цел по повод 1 г. от началото на войната”, обясни Запрянов.

„Без настъпателни действия Украйна не може да освободи територията си. Тя се нуждае от противотанкови роти, батальони и от механизирани сили. Танкът е най-доброто средство за водене настъпателни бойни действия”, каза генералът от Сухопътните войски.

Според него модерните танкове, особено „Леопард 2” и „Абрамс” ще изискват повече време за подготовка на екипажи, специална логистика, защото дори керосинът, с който се движат, е различен. „Френските танкове ще бъдат с една логистика, американските – с друга, немските – трета. Украинците изумиха и нас колко бързо усвояват новите технологични системи, които западът им предоставя”, допълни ген. Запрянов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.