Медията анализира бъдещето на „Газпром”

„Десетилетните газови връзки на Москва с Европа лежат под руини. Те паднаха жертва на войната на Путин в Украйна и на взаимните санкции, които страните си гласуваха”. Това се казва в подробен материал на „Ройтерс” по темата за почти прекъснатите газови коридори между Русия и Европа.

„Търговията на Русия с газ с Европа се крепи на хиляди километри тръби, започващи от Сибир и стигащи до Германия и отвъд нея. До миналата година те успяха да впримчат западните купувачи в дългосрочни отношения за доставка. Според бившия руски министър на горивата Юрий Шафраник загубата на европейския пазар е много сериозно изпитание за цялата страна”, се казва още в анализа на „Ройтерс”.

Според оценки на медията, базирани на експортни такси и данни за обемите на износа, приходите на „Газпром” от задгранични продажби са се сринали до 3,4 млрд. долара през януари спрямо 6,3 млрд. долара през същия период на миналата година. Числата, съчетани с прогнозите за износа и средните цени на газа, предполагат, че приходите от експорт на „Газпром” ще намалеят почти наполовина тази година, увеличавайки бюджетния дефицит. Само за януари той е в размер на 25 млрд. долара.

Износът на газ вече е сринат наполовина спрямо миналата година, а низходящата тенденция продължава. Според Урсула фон дер Лайен Русия е отрязала 80% от доставките си на газ за ЕС през последните осем месеца. Резултатът - Русия е доставила едва 7,5% от потребения газ в Европа за 2022 г. Преди година това число бе 40%.

Москва все пак опитва да диверсифицира своята политика и през октомври бе обсъдена идеята за газов хъб в Турция, който да отклонява руските газови потоци от Балтийско море и Северозападна Европа. Русия се стреми да увеличи продажбите си на газ по тръбите за Китай - най-големият потребител на енергия в света и най-големият купувач на суров петрол, втечнен природен газ и въглища.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.