Това обяви на брифинг министърът на здравеопазването

„Детенце на 11 -годишна възраст е в по-тежко състояние, то е в комоцио, но без загуба на съзнание. Направен му е скенер, който е показал, че няма тежки увреждания. Още един пациент предстои да бъде опериран, той е с фрактура на бедрото. Има и пациент с травма на ръката, който предстои да бъде опериран.  30 души са приети в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ - Стара Загора, четирима са освободени. Това заяви здравният министър Асен Меджидиев на извънреден брифинг за състоянието на пострадалите мигранти, чийто бус катастрофира на АМ "Тракия" рано тази сутрин.

„Всички пациенти са в добро състояние. За нито един пациент няма опасност за живота”, увери Меджидиев.

Окръжният прокурор на Стара Загора: В катастрофиралия бус на „Тракия” е имало 46 мигранти

Първоначалната реакция на медиците е била с 6 линейки, обясни здравният министър. Три линейки са били от Стара Загора, две линейки са пристигнали от Чирпан, и една от Братя Даскалови. Нощната смяна от медици също е останала да работи, за да помогне на пострадалите. Помогнали са двама гръдни хирурзи, 2 ортопеди, двама неврохирурга и четирима от спешно приемно отделение, обясни министърът.

По-късно и последните двама мигранти от катастрофиралия товарен бус, бяха отведени от Спешното отделение на болницата в Стара Загора. Според медиците трима от пострадалите 30 мигранти, които бяха прегледани, са непълнолетни – около 16-годишни. Едното дете на възраст около 11 години, е в тежко състояние, но без опасност за живота.

Пред екипа на NOVA 16-годишният Мохамед потвърди версията на полицията за катастрофата на АМ „Тракия” на буса с мигранти – че гумата се е спукала, след което се е чул голям трясък и тогава са се бутнали в мантинелата. Последвал е удар на буса. Това е довело до смъртта на един от мигрантите, незаконно навлезли и транспортирани в страната ни.

Втори бус с около 40 мигранти е заловен от полицията. Те са заведени в полицейското управление в Чирпан, където се разпитват. „Първият бус е спрян преди това. Към настоящия момент няма данни двата микробуса да имат връзка”, каза окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Припомняме, един мигрант загина, а други 32-ма бяха настанени в болница след катастрофа на буса, който ги превозвал на автомагистрала „Тракия” край Чирпан. Според информация на прокуратурата става въпрос за афганистански граждани. Трима от нелегалните пътници са в тежко състояние. Шофьорът на микробуса е избягал от мястото на катастрофата и все още се издирва.

По думите на окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов мигрантите са били 46 човека, водачът на буса е избягал от мястото. Първоначалните данни са, че той е чужд гражданин, пакистанец, но това все още не е потвърдено.
Според комисар Илиян Илиев, - директор „Охранителна полиция” в Стара Загора след сигнала веднага е изпратен екип на Пътна полиция, който установява броя на ранените и създава организация да бъдат изведени безопасно мигрантите от товарния бус. Фактът, че буса е товарен, е довело до големия брой пострадали, каза инспектор Илиев.

Според информацията досега 32-ма мигранти са ранени и извозени към различни болници. Смята се, че те са афганистански граждани.

„Няколко души са в тежко състояние, един е починал, а за останалите тепърва очакваме информация от болничните заведения и лекарите”, каза прокурор Атанасов. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook