Китай отрича да е имало пробив в лабораторията в Ухан

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че според бюрото COVID-19 "най-вероятно" произхожда от "контролирана от китайското правителство лаборатория". Това е първото публично потвърждение на засекретената преценка на ФБР за това как се е появил пандемичният вирус.

Китай отрича да е имало пробив в лабораторията в Ухан, като нарече твърдението клеветническо.

Вирусологът проф. Радка Аргирова призова да направим разлика между произхода и начина на разпространение на COVID. "Твърденията, че е изтекъл от лаборатория, не почиват на изучаване на истинските причини за еволюцията му. Няма категорични доказателства, че вирусът е изпуснат от лаборатория. "Трябва да се търсят подобни вируси в дивата природа и животните. Там се намира много сходен, ако не и съвсем еднакъв вирус. Все още сме далеч да кажем кой би бил междинният гостоприемник. Ако го открием, можем да предотвратим друга подобна история", заяви тя.

Директорът на ФБР: Много е вероятно произходът на COVID-19 да е от лаборатория, контролирана от китайското правителство

Според д-р Недялко Калъчев, собственик на верига лаборатории, СЗО и Китай са закъснели с обявяването на реалната опасност от коронавируса. "Чак след като започна ужаса в Италия всички се задействаха. Напълно възможно е вирусът е да е изпуснат от лаборатория. Бързото и безконтролно нахлуване на хора в биотопите, където има взаимодействие на човек и дива природа, ни затруднява да се адаптираме. Има огромно количество коронавирус в прилепи и други животни", посочи той.

От своя страна д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, смята, че в COVID има характеристики на вирусен щам, който не е бил показвал активност към човешките рецептори до момента. "Коронавирусният специалист, който работи в Ухан Ши Джен Ли, вероятно е смесила безопасен вирус с коронавирус, който съществува на 4000 км от Ухан. Наблюдаваме промяна в един и същ сегмент на два различни вируса. Лабораторията ги смесва с цел научна дейност, за да се види колко опасни може да са те. Китай можеше да информира много по-бързо обществеността за COVID", подчерта той.

По думите му вирусът ще остане и след нас, но не бива целенасочено да се докарват такива инфекции сред хората, а само да се изучават безопасно.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook