Снимка: iStock
В село Баница от векове знаят тайните на приготвянето ѝ
Светът нареди на престижно място българската баница. Тя е в топ 10 на най-вкусните храни на планетата. Традиционното блюдо присъства на българската трапеза от векове по всякакъв повод. Има обаче едно населено място във врачанско, в което тя винаги е била и остава на почит.
Баницата в село Баница е на специална почит, защото според една от легендите тя е дала името на селото. "Турчин на име Рушид Бей горе от високото видял местността и казал: "Тази местност е равна като баница. И така се нарекло селото Баница", разказва Людмил Игнатов. И допълва: "Другата легенда за село Баница е, че първо е имало баня. Изворът е бил първо открит. Имало е баня, някаква малка баня, а от баня – баница и така е дошло името".
Баня вече няма, но баницата е на всяка трапеза. Специална ли е тя в Баница? По този въпрос има спор. Правят я и в празник, но и в делник, защото според местните тя сближава хората.
А майсторите на баницата в Баница я правят с поне 6 яйца, цяла купичка кисело мляко и около половин килограм сирене. Отделно маслото, брашното и захарта. Така става и скъпичка, но за това ястие хората не се скъпят. Даже и мъжете запретват понякога ръкави да завъртят вкусното блюдо.
Повече гледайте във видеото.
Новините на NOVA - вече в Instagram, Twitter, Telegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.