Основателят на руската частна военна група се оплака, че силите му изпитват недостиг на боеприпаси

В Украйна продължават ожесточените боеве за град Бахмут, в Донецка област. Основателят на руската частна военна група „Вагнер” се оплака, че силите му изпитват недостиг на боеприпаси. Във видео, публикувано през уикенда, Евгений Пригожин предупреждава, че ако неговите бойци бъдат принудени да се оттеглят, целият руски фронт ще рухне. Не е известно кога и къде е записано видеото, но Пригожин видимо се намира в бункер.

"Вагнер": Бахмут е практически обкръжен

Ако „Вагнер” сега отстъпи назад, тогава ще се случи следната ситуация: Ясно е, че фронтът ще се разпадне - ще се разпадне до руските граници, може би дори по-далеч. Като цяло, ситуацията няма да е приятна за всички военизирани формирования, които защитават интересите на Русия”, подчерта шефът на ЧВК „Вагнер”.

В петък основателят на наемническата армия заяви, че групировката му е обградила Бахмут, където боевете се засилиха през последната седмица. В неделя обаче Пригожин се оплака, че повечето от боеприпасите, обещани на силите му от Москва, все още не са доставени.

Анализатори смятат, че тези медийни изяви на Пригожин са част от борба за влияние с командването на руската армия. Той не крие, че е в конфликт с министъра на отбраната Шойгу и командира на генералния щаб Герасимов. Повечето оценки са, че дори Вагнер да се оттеглят от фронта, ефектът едва ли ще е толкова драматичен като разпадането на целия фронт. Отделен въпрос е, че е частната армия вероятно няма избор, освен да продължи да участва, защото всички им пари и оръжия идват от Кремъл.

Същевременно американската армия отново подчерта, че по техни оценки превземането на Бахмут няма да промени значително ситуацията във войната. Министъра на отбраната Лойд Остин каза във военна база в Йордания, че градът има по-скоро символично, отколкото стратегическо или оперативно значение. Русия се опитва да овладее града от повече от половин година. Според западното разузнаване, руските загубите на войници и техника в тази битка значително надвишават стойността на евентуалното й спечелване.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.