Имаше водещ, пристигащ с парашут, мечка на сцената и дори истинско магаренце

„Всичко навсякъде наведнъж“ взимаше почти всичко през цялата нощ на „Оскарите“. Така се шегуват зад Океана с филма, който получи цели 7 отличия от 11 номинации, включително за най-добър филм. Той разказва за приключенията на собственичка на обществена пералня, бореща се със суперзлодей.

На тази куриозна история успя да се противопостави единствено германският филм "На Западния фронт нищо ново". Адаптацията на известния роман за Първата световна война спечели 4 Оскара, включително за най-добър международен филм.

Най-разочарован от церемонията - без нито една награда - въпреки 9-те си номинации си тръгна екипът на „Баншите от Инишерин“.

НАЙ-ДОБРИТЕ В ХОЛИВУД: Големите победители на „Оскарите” (ОБЗОР)

„Оскарите“ дадоха по много от очакваното - дръзки тоалети и политически послания. Имаше, разбира се, и по много от неочакваното - водещ, пристигащ с парашут, мечка на сцената и дори истинско магаренце.

"Това е Джени – една от звездите в „Баншите от Инишерин“. Tя не е само актьор, а сертифицирано магаре за емоционална подкрепа. Или поне това казахме на авиокомпанията, за да я качи на самолета", заяви водещият Джими Кимъл.

Този път наградите преминаха без скандали. Водещият обаче на няколко пъти се пошегува с миналогодишния инцидент между Уил Смит и Крис Рок.

"Следващата ни категория е за документален филм, където миналата година гледахме онази лека схватка. Така че моля, съберете ръцете си и ги дръжте до себе си", призова той.

ЕКСКЛУЗИВНО ЗА NOVA: Говорят големите звезди на Холивуд, номинирани за "Оскар"

Доминацията на филма „Всичко навсякъде наведнъж“ не беше сред изненадите на церемонията. Но с победата си Мишел Йео стана първата азиатска актриса с приз за най-добра женска роля.

"За всички малки момчета и момичета, които изглеждат като мен и които гледат вечер, това е лъчът на надеждата. Това е доказателството, че мечтите се сбъдват", заяви в речта си тя.

Голямата награда за най-добър филм обяви Харисън Форд. Така именно той връчи статуетка на партньори си от филма „Индиана Джоунс и храма на обречените“ – вече порасналото 11-годишно момче, което изигра ролята на Шорт Раунд преди 40 години.

А носителят на "Оскар" за най-добра поддържаща мъжка роля Ки Хи Хуан сподели, че майка му е на 84 години и е вкъщи и гледа. През сълзи той добави: Мамо, спечелих "Оскар".

Сред българските следи на Оскарите е песента „Полегнала е Тодора” в изпълнение на „Мистерията на българските гласове”, която звучи в началото на лентата „Баншите от Инишерин” - един от най-номинираните филми. Режисьорът Мартин Макдона се влюбил в песента след като я чул по радиото и поискал от екипа си да открие кой държи правата.

Пробив и за световноизвестния каскадьор Тодор Лазаров, но този път като продуцент на филма „RRR”. Лентата беше номинирана в категория за най-оригинална филмова музика.

"За първи път ми се обадиха за този филм през 2018-та, когато искаха да съм човекът, който се занимава с конете, но отказах. След това отидох като екшън камера оператор, отидох за 5-6 дни, то стана 6 седмици. Станах и екшън режисьор и накрая ги доведох и в България и снимахме една част от филма тук", разказа той.

В продукцията участва и екип от още 15 българи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.