Те предлагат на пенсионерите „позлатени” тенджери и вилици

Полицията и прокуратурата в Пловдив разкриха нова схема за кражби от възрастни хора.
Амбулантни търговци от Румъния обикалят големите градове у нас и спират пенсионери по улиците. Предлагат им различи видове комплекти тенджери и куфари с вилици. Твърдят, че приборите са позлатени и ги убеждават, че ще им ги пропадат на изключително ниска цена. След това, под различен претекст, настояват плащането да се извърши в домовете им. Докато собственикът заплаща за стоката, измамниците виждат къде възрастните крият спестяванията си и ги обират. Така 62-годишна жена се е простила с над 8300 лева, а 82-годишен пенсионер се е разделил със спестяванията си от 6 000 лева.

За тенджери със „златно” покритие: Възрастен мъж даде 3000 лв. на измамници

„Възрастният човек се е съгласил. Казал му е, че има български пари и от един от шкафовете на секцията в хола си е извадил плик, в който е имало 5500 лева. Виждайки това, извършителят, използвайки сила, е грабнал парите от ръцете на дядото и го е избутал. Стигаме и до най-неприятната и емоционална част - след като е взел парите, възрастният човек е започнал да моли румънския гражданин да му остави някаква сума поне за храна. Тогава румънецът му е оставил 1200 лв., а останалите 4300 лв. е прибрал за себе си”, обясни районният прокурор на Пловдив Петър Петров. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.