Днес беше втория ден от държавното посещение на президента Си Дзинпин в Русия

Русия и Китай отново са обсъждали войната в Украйна. Китайският план за решаване на конфликта може да стане основа за бъдещия мир, казаха от Москва. Днес беше втория ден от държавното посещение на президента Си Дзинпин в Русия, което протече с повече формалности, официален прием и среща в широк формат.

Си Дзинпин каза след срещата в Москва, че Китай заема неутрална позиция по конфликта в Украйна. Но не е ясно, дали означава, че Китай няма да доставя оръжие на Русия. В общата позиция на двамата президенти се казва още, че сътрудничеството между Русия и Китай не е „военно-политическо". Както и че двете държави не се съюзяват срещу трети страни.

„Разбира се, обърнахме внимание на ситуацията около Украйна. Много от предложенията в мирния план на Китай съвпадат с подхода на Русия и могат да бъдат използвани за основа на мирното урегулиране, когато за това са готови Западът и Киев”, каза Владимир Путин.  

Той коментира днешната новина, че Великобритания ще достави на Украйна снаряди с обеднен уран.

„Заместник-министърът на отбраната на Великобритания каза, че не само ще бъдат доставени танкове, но и снаряди с обеднен уран. Изглежда Западът е решил да воюва с Русия до последния украинец. Вече не на думи, а на дела. Трябва да отбележа, че Русия ще бъде принудена да реагира”, заяви Путин.

Докато Си Дзинпин и Валдимир Путин говореха в Кремъл, в Украйна пристигна премиера на Япония. Той се срещна с президента Володимир Зеленски и каза, че Япония подкрепя безрезервно Украйна в отбраната й от руската инвазия. Фумио Кишида отиде на едно от местата, където руската армия извърши престъпления срещу мирното население и поднесе цветя в памет на убитите.

„Светът беше потресен да види невинните жертви. Когато ходя по тази земя, изпитвам силен гняв към всичките извършени жестокости”, заяви Фумио Кишида.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.