От организацията апелират за включване на застраховането в здравеопазването

Увеличаването на здравната вноска ще реши проблемите, но тя не трябва да бъде по-малко от 60 лв. Идеята на съсловието е да се въведат и застрахователните дружества в системата, за да могат хората да ползват здравни услуги и да не плащат от джоба си. Половината от разходите за здравеопазване плащаме от джоба си. Налага се хората да плащат, докато са в тежки състояния. В такива случаи застраховането ще реши проблема. Това заяви за "Твоят ден" Андрей Марков, зам.-председател на Българската болнична асоциация.

По думите му един застраховател няма да покрие здравна щета, ако пациентът не е бил профилактиран. "При скок на здравната вноска няма да се ограничи достъпът на уязвими групи. Това би осигурило равен достъп и ползването на здравната система на солидарен принцип, без да се налага да доплащане за лекарства и услуги", коментира той. 

Колко плащаме, за да отидем на лекар

Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб" смята, че реформите в здравеопазването трябва да започнат от 8% за осигуровки, които да отиват в НЗОК.

"Консумативите на лабораторията на УМБАЛ-Пловдив са се повишили 100 пъти. Подкрепям разрешаване на застраховане в здравеопазването, за да може платежоспособните хора да се осигуряват и да имаме по-здрава нация", посочи тя. 

Tя се надява да се изготви и въведе Закон за задължения и права на пациентите. "Тук могат да се включат профилактичните прегледи. Ние сме против увеличаването на потребителската такса за личните лекари. Има нужда от допълнително финансиране в здравеопазване, но не чрез този механизъм, защото би се затруднил достъпът на социалнослабите. Трябва да се защитят уязвимите групи", смята Георгиева.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.