Пред NOVA близките на мъжа, който последно е държал картината, заявиха, че той вече не е в България

Румънският комунистически лидер Николае Чаушеску, актрисата Лорън Бeкол, таен дипломат и послание за рожден ден. Това са само част от мистериозните детайли около откритата в България картина на американския художник Джаксън Полък. Ексклузивно пред NOVA говори майката на мъжа, държал картината последно.

Става въпрос за произведение, основно в златен цвят, а абстрактните формите са в червено, черно, зелено и бяло. Платното е от периода, в който художникът буквално пръска боята върху него. Пред NOVA близките на мъжа, който последно е държал картината, преди ГДБОП да я изземат, заявиха, че той вече не е в България и не знаят какъв точно е бизнеса му.

ГДБОП конфискува картина на Джаксън Полък за 50 млн. евро, има задържани

Без никой да я е виждал, мистериозната картина на Джаксън Полък се превърна в една от най-известните у нас. Оказва се, пътят на платното е преминал от ателието на абстрактния експресионист в САЩ до колекцията на румънския диктатор Николае Чаушеску. Не е ясно как обаче се озовава в България.

Вижте картината на Джаксън Полък, иззета при акцията на ГДБОП (СНИМКА)

Майката на мъжа, който последно я е притежавал застана пред NOVA.

„Не е в България в момента. Не му знам телефона, не ми е оставил. Той се обажда от различни телефони. Аз в бизнесите на моите синове не се бъркам. Не питам, за да не ме лъжат. Нали така е най- добре? Защото истината няма кой да ми я каже”, заяви жената.
 

На гърба на картината разследващите откриват различни надписи. Дори и този: „Посветено на моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекол. Честит рожден ден! 16 септември 1949 г.”. А след това има и подпис.

„Обикновено платната на по 100-200 години изглеждат по този начин”, обясни реставраторът Емил Чушев.

За да се докаже по безспорен начин, че става въпрос за оригинал, а не за фалшификат, ще трябват още време, поне 10 000 лева и друг оригинал на Полък, разказва ни още Чушев.

Намерената у нас картина на Полък - с посвещение за американска актриса

„Нямаме база, на която да сравняваме, защото това е на базата на сравнение”, обясни Чушев.

А картините на американския художник се оказват едни от най-фалшифицираните. Първоначалните химически анализи показали, че боите на конкретното платно отговаряли на тези, които използвал Полък. И все пак за специалистите това не е достатъчно.
Едно заключение, което е 99% „за” и 1% „не”, какво означава?
„Че е много трудно да се докаже”, обясни Чушев.  

Не е ясно дали картината е била подготвена да остане в България, или да намери новия си собственик в чужбина.

Репортер: Иван Кънев

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.