Предшественикът на Зеленски се завърна от една от най-горещите точки в света

В специално интервю за NOVA говори предшественикът на Володимир Зеленски. Петро Порошенко се завърна от района на Бахмут, където се водят най-ожесточените боеве. Пред международния ни редактор Яна Николова той говори за заповедта за арест на Владимир Путин и ядреното оръжие в Беларус.

Г-н Порошенко, наскоро се завърнахте от Бахмут – една от най-горещите точки в света в момента. Каква е ситуацията там сега?

- Опитвам се да направя възможно през последната година на война да бъда поне веднъж седмично или на изток, или в южната част на нашата страна, където имаме най-тежките боеве. Почти сигурен съм, че това е най-горещата точка в света. Това е символът на украинската устойчивост, защото Путин обеща да превземе Украйна за три дни, а Бахмут за една седмица. Сега имаме цели 9 месеца на украинска съпротива в Бахмут, който Путин се опитва да превърне в ад. Половината град в момента е под руска окупация. Ситуацията е изключително трудна, както и в Авдеевка, която е почти обкръжена. Бях там, заедно с артилерийската бригада. Това са най-горещите точки. Трябва да разберете, че единственият начин да разрешим тази ситуация, е ако има офанзива. Имаме нужда от оръжия. Искам да използвам възможността да благодаря на България, защото сега вие сте един от основните доставчици на снаряди за съветския модел оръдия. А основната част от нашата артилерия е именно такава. Това е позиция на истински приятел. Искам да благодаря на българския народ, на българските парламентаристи – както от опозицията, така и от управляващите. Надявам се всички вие да разбирате, че това не е просто подкрепа за Украйна. Това е инвестиция във вашата собствена сигурност. Непременно трябва да спрем Путин. И по-добре да го спрем тук, в Украйна, за да осигурим депутинизация на Европа, отколкото да му позволим да продължи с руската агресия на континента.

Танковете „Чалинджър” и „Леопард” пристигнаха в Украйна, но достатъчни ли са? Достатъчна ли е западната подкрепа за Украйна, защото ви се налага да молите за още, всеки ден?

- На първо място, като пети президент на Украйна, мога да ви кажа – оръжията никога не са достатъчни. От началото на тази война, която започна през 2014 г. – не. Ние имаме достатъчно оръжия да устоим, да спрем Путин, но определено нямаме достатъчно оръжия, за да избутаме Путин извън украинската територия, да започнем контраофанзива. Казахте, че сме получили „Чалинджър” и „Леопард” 2 – но те са само 18 броя. А като цяло трябва да получим 140. За сравнение – Путин каза преди няколко дни, че само за една година, Русия е способна да произведе и модернизира 1600 танка. А ние ще имаме само 140. Едно към 10. В същото време има и още един фактор, който е от критично значение за Украйна – това е времето. Защото войските на Путин придобиха полевия опит, който преди това нямаха. Путин превключи руската икономика на военен режим и сега произвежда 10 пъти повече оръжия отпреди. И в тази ситуация става 10 пъти по-трудно за украинските войски да унищожат руските на украинска територия. И в тази ситуация времето, в комбинация с броя на оръжията, са ключови фактори. Третият фактор са санкциите, които да отрежат руския износ, паричния поток към Русия и така да се спре възможността на Путин да финансира войната.

Искате да кажете, че няма изгледи за скорошна контраофанзива, така ли?

- Сега, в края на март, можем да обявим, че руската зимна офанзива е унищожена. Не им позволихме да направят нищо. Дори и на места като Бахмут. Да не говорим, че Путин обяви, че ще превзема Славянск, Краматорск, Константиновка, Дружковка и още много други градове. Ние не позволихме това. Сега е наш ред, който зависи от две неща – оръжия и време. Стискам палци, ние се опитваме да направим всичко по силите си, за да започнем нашата офанзива през април. 

Какво имате предвид под „време”?

- Вече изминаха почти 400 дни от началото на войната. Абсолютно сигурен съм, че ако в първите дни бяхме получили количеството оръжия, които сега са ни обещани, най-вероятно това щеше да промени всичко. И най-вероятно щяхме да сме се справили в първите три месеца.

Умориха ли се украинците вече от тази война, г-н Порошенко?

- На украинския народ му е изключително тежко. И това не е, защото сме уморени. Загубихме приятели, близки и много от нас не знаят как да продължим да живеем след всичко това. Това е въпрос на оцеляване. Тези, които казаха, че трябва да постигнем компромис с Путин, трябва да знаят, че той иска да убие мен и всички украинци. А ние искаме да живеем.

Червеният кръст алармира, че положението на цивилните в района на Бахмут е изключително тежко. Когато бяхте там, успяхте ли да разговаряте с някои от хората, които живеят в района?

- Това е така не само в Бахмут. Мога да ви кажа, че точно преди година с моя екип организирахме евакуацията от Буча на над 23 000 цивилни. И така със сигурност спасихме живота им. Говорим за хуманитарна катастрофа, геноцид. Това не е само Путин, това са руските войници, които убиват цивилни, само защото са украинци. Това е потвърждение колко точно маниакално луд е Путин. Говорих с много цивилни в Бахмут. Опитахме се да ги евакуираме, но мнозина отказват, особено по-възрастните. В момента над 60% от цивилните обекти са унищожени. Все повече хора се опитват да напуснат града.

Цялото интервю гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.