Николай Ангелов изпреварва състезатели от Кеймбридж, Харвард и Принстън

Той е абсолютна звезда, сред кръг от около 10 хил. човека по света. Когато с партньора му излизат на състезания, веят българското знаме, публиката крещи „българи юнаци“ и наскоро спечелиха второ място на световното първенство по дебати. Изпревариха състезатели от Кеймбридж, Харвард и Принстън. Дебатите са академичен спорт и има държави, в които са част от задължителната учебна програма, защото развиват критично мислене. 

Български отбор по дебати стигна до финал на световно първенство

Шампионът по дебати Николай Ангелов споделя, че преподава дебати на осмокласници и деветокласници. "Ако имаме формат със съдии, които да са средностатистическият гражданин, 9 от 10 пъти осмокласникът ще победи срещу политик. В такава ситауция би било трудно да се разчита на реторика. Грешка е лидерите да не дебатират помежду си. Трябва да следим доколко случващото се около нас ни афектира. Критично трябва да подхождаме към презентираната информация, трябва да се следи дългосрочно изборният процес. Политиците трябва да подхождат със съдържание, а не с обвинения. Трябва да се търси най-добрият начин да се комуникират на хората политиките", смята той.

Той защити две тези в рамките на минута - "за" и "против" правителство на всяка цена.

"Всякаква политика е по-добре от никаква. Работещото правителство има един плюс - дори да не се вземат оптималните решения, всяко едно има интерес да прави полезни за хората неща. Но пътят към ада е постлан с добри намерения - макар да искаме да имаме някакви политики. Ако в труден момент, направим прекалено големи компромиси с важни неща, в дългосрочен план може да се окажем без подкрепа за сериозни промени", заяви Ангелов.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.