На предишното ищецът не се яви в съдебната зала

Пребитият Християн Пендиков -  секретар на вече закрития български клуб "Цар Борис Трети" в Охрид, не се яви на второто заседание по делото за побоя над него. По думите на адвоката му, причината е неговото здравословно състояние.

Подсъдим за престъплението е 24-годишният македонски гражданин Илия Спасески. Според прокуратурата побоят е извършен от омраза към етническа принадлежност.

През февруари делото не успя да започне заради процесуални нарушения. 

На днешното заседание на делото бяха излъчени и записи от охранителни камери, на които се вижда как обвиняемият Илия Спасески бие с ръце и крака Пендиков, който пада. 

Свидетели са казали на Спасески да спре побоя над Пендиков, но обвиняемият е отговорил, че не си заслужава да вика полиция за българин. „Нито един да не остане тук”, е казал Спасески.

Пред съда Илия Спасески каза, че не се чувства виновен. Неговата защита обяви, че няма доказателства, че той е нападателят. Защитникът на подсъдимия отхвърли и обвинението, че престъплението е извършено от омраза към българите. И поиска разпит на бащата на Спасески, който е спасявал българи от потъналия кораб "Илинден" през 2009 година.

Отложиха делото за побоя над Пендиков

И на първото заседание Пендиков не се яви в съда, но и прокуратурата, и съдът настояват за неговия разпит. Според последната информация той е в София. Пендиков все още няма българско гражданство. Следващото заседание по делото е през май.

Междувременно във вторник македонските власти окончателно закриха българския клуб „Цар Борис Трети” в Охрид заради името му.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook