Стъпки към промяната вече е инициирал главният държавен здравен инспектор

Заради бума на варицела - ваксината да стане част от задължителния календар за имунизации у нас. Стъпки към промяната вече е инициирал главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Сега тази имунизация е само препоръчителна, а родителите сами купуват препарата.

По данни на здравните власти от началото на годината случаите на варицела у нас са над 14 000. Статистиката показва, че до навършване на 14 години около 85 на сто от децата ще прекарат заболяването. И ако то не е толкова опасно за малките, напомня доц. Кунчев, то при заразяване на възрастен последиците може да са тежки.

В 13 от страните в Европейския съюз ваксината срещу варицела е безплатна и е част от националния имунизационен календар. Така разпространението на вируса се е намалило с близо 90%. Идеята е скоро това да се случи и у нас.

От началото на годината в 48 ДГ „Братя Грим” са имали около 15 случая на варицела. При всеки от тях са карантинирали цялата група на болното дете за срок от 21 дни.

„4-5 години - това е възрастта в нашата детска градина, но има случаи и при 6-7 години”, коментира медицинската сестра Мария Георгиева.

Доц. Кунчев: До 2-3 седмици ще се нормализира заболеваемостта от скарлатина и варицела

Все повече родители се насочват към ваксина, казва медицинската сестра, тъй като при имунизация детето може да продължи да посещава градината.

„Родители споделят, че са поставяли ваксина, като са се консултирали с личния лекар. Те си я купуват от аптеките, много трудно. Ако няма, я търсят извън България”, посочи Георгиева.

Ако ваксината влезе в задължителния имунизационен календар, държавата ще има ангажимент да набавя необходимите количества и така препаратът да е безплатен и леснодостъпен за родителите. Процедурата вече е задействана, заяви главният държавен здравен инспектор.

„Тази ваксина е в календара на повечето развити страни вече повече от 15 години и показва един страхотен ефект. Там заболеваемостта е изключително ниска. Повечето противници казват „Тя варицелата протича леко”. Да, в 95% от случаите е леко, но при 30 000 случая, дори 1% от тях е достатъчно голям брой - 300 деца с усложнения. Ако можем да го спестим на децата, сме длъжни да го направим”, категоричен е доц. Кунчев.

Калоян не е боледувал от варицела, но заради многото болни деца около него, майка му вече обмисля дали да не го имунизира. И подкрепя идеята ваксината да е задължителна. „Това би помогнало повече хора да се насочат към ваксинирането и да бъдат предпазени - не само те, но и възрастните”, е мнението на Гергана.

Ваксината срещу варицела е от две дози, като втората се поставя 8 седмици след първата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.