Целта - да бъде привлечен към наказателна отговорност

Софийската градска прокуратура предложи на обвинител номер 1 Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание, което да разреши депутатът от „Продължаваме Промяната - Демократична България” в 49-ия парламент Радостин Василев да бъде привлечен към наказателна отговорност. 

ИТН: Подложени сме на изключителен натиск от мутри

Причината - скандалът при разцепването на групата на „Има такъв народ” миналата година, когато депутати на Слави Трифонов се оплакаха, че им е оказван натиск да напуснат групата на партията и да подкрепят „Продължаваме Промяната”.

В съобщението на прокуратурата се посочва, че Василев, чрез заплашване, е направил опит да принуди народния представител Христинка Иванова да напусне парламентарната група на „Има такъв народ” в 47-ото Народно събрание.

Още преди да стане ясно искането на прокуратурата, в ефира на NOVA депутатът от ПП-ДБ обяви, че очаква „атака”. „Времето за промените и за моментите на неговото разследване настъпва. Всички действия, с които се опитва да притиска, например човек като мен, че се готвел да ми повдига обвинение. Най-вероятно, защото съм най-яркият защитник на разследването на главния прокурор вече пети парламент”, каза Василев. 

Радостин Василев: Има по-достойни за председател на НС от Росен Желязков, например Десислава Атанасова

Малко по-късно в кулоарите на парламента депутатът коментира ситуация така: „Един час, след като бях в NOVA и казах, че механизмът за разследване на главния прокурор е напът да бъде приет, той реагира мигновено. Аз нямам никакви притеснения и това е някаква стъкмистика - поредна на прокуратурата. Опитите са да бъда политически сплашен”, е мнението му. 

Василев отрича да е упражнявал натиск над бившата си съпартийка. „Не съм я карал нищо да прави тази Христинка против волята ѝ и тя нищо не е направила. Имунитета ми ще го коментираме с колегите - не е нещо страшно това разследване”, допълни той. 

От редиците на „Има такъв народ” са категорични в друго: „Радостин Василев наруши грубо закона. Той е длъжностно лице - тогава беше министър. Може да каже, каквото си иска, но има запис, от който се чува прекрасно какво говори. Съдът ще реши какво ще се случи”, посочи Тошко Йорданов. Христинка Иванова не е депутат в 49-ото Народно събрание.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.