Целта - да се обсъдят възможностите за съставяне на кабинет с първия мандат

За първи път лидерите на двете най-големи формации в 49-ото Народно събрание ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ сядат на масата за преговори в търсене на консенсус около политическата криза в страната. Срещата е по инициатива на ГЕРБ, а целта е да се обсъдят възможностите за съставяне на правителство с първия мандат.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще проведат лидерска среща

Пред NOVA председателят на парламента Росен Желязков обясни, че ГЕРБ-СДС със сигурност няма да върне празна папка. Подкрепа ще търсят, но не и управление в коалиция. Днес коментар от ПП-ДБ нямаше.

От „Продължаваме Промяната” дадоха заявка, че са готови за среща с първите. Но с условие - разговорите да са за правителство на малцинството с втория мандат.

„Първо трябва да има лидерска среща. Докато не отмине дистанцираното говорене и не се седне на разговор очи в очи, всичко е възможно. Няма в момента да се водят коалиционни разговори с други формации, извън ПП и ДБ. Ако те не подкрепят първия мандат, вторият изглежда също толкова обречен”, смята Росен Желязков.  

Росен Желязков: Ако излъчим кабинет, ще искаме подкрепа, но без да търсим коалиционна формула

Още преди официалната покана обаче от ПП-ДБ поставиха условия: „Ако те искат да видят що за правителство сме готови да предложим, могат да ни поканят на среща – ще отидем. Аз не бих дал празен чек на никого, така че предполагам, че и те не биха дали на нас. Сега трябва да се види какви са политиките, които нашето правителство на мнозинството би предложило”, обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

От ГЕРБ контрираха: „Каква е политическата логика първата политическа формация да подкрепи някой, който не иска подкрепа. Очаквахме от тях доста по-отговорно поведение, а не да казват „няма да преговаряме с първия мандат и няма да допуснем правителство с участието на ГЕРБ”, категоричен е Желязков.

Петков: Искаме правителство на малцинството с втория мандат, без министри на ГЕРБ (ВИДЕО)

Какъвто и да е резултатът от разговорите, намеренията на най-голямата парламентарна формация в парламента са да предложи кабинет с първия мандат.

„Ако хипотетично мандатът бъде връчен в сряда, тогава до следващата сряда ние ще вземем решение за нашето поведение. Най-вероятно ще предложим кабинет и ще търсим подкрепа отново от политическите формации, без коалиционна формула. Ако след лидерската среща решим да предлагаме кабинет, той може да бъде експертен, по подобие на „Габровски”, може да бъде и чисто партиен”, уточни Желязков.

До края на седмицата на масата за преговори с първите ще седнат и лидерите на останалите парламентарно представени парии.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.