Без ясно сближаване на позициите на първите две коалиции за кабинет

Последният работен ден на април приключи без ясно сближаване на позициите на първите две коалиции за формиране на бъдещ кабинет. Дори беше направена крачка назад, след като първият и вторият влязоха в пореден спор заради спекулациите кой може да влезе в проектокабинет на „Продължаваме Промяната - Демократична България”. Кирил Петков беше категоричен, че преди вторник няма да имат никакви решения и няма да се съобразяват с чужди графици.

Борисов за спряганите имена в кабинет на ПП-ДБ: Изпускат ги контролирано, искат да ги чекират

Напрежението около имената в бъдещ проектокабинет на ПП-ДБ, който да представят пред ГЕРБ-СДС, се покачи. „Аз се дръпнах на първия ред, за да дадем шанс да има правителство. Според мен и Кирил, и Асен трябва да се дръпнат назад. Атанасов, с всички служби на МВР - БОП, полиция, жандармерия, „Гранична”, „Вътрешна сигурност”, плюс службите - ДАНС, „Разузнаване” при Кирил Петков - аз мисля, че това е абсолютно неприемливо от нас”, каза Бойко Борисов.

В кулоарите на парламента Атанас Атанасов нито потвърди, нито отрече да е сред обсъжданите варианти за министър на вътрешните работи. Без да влиза в конкретика, изявление на Кирил Петков вкара нова интрига заради сроковете такъв проектосъстав да бъде излъчен.

„До следващия вторник всякакви имена, които ще чуете, са само слухове. Ние сме в процес на взимане на политически решения. Този процес няма да свърши до следващия вторник. Дотогава няма да се занимаваме с никакви слухове, с никакви имена. И няма да се съобразяваме с чужди графици”, категоричен беше той.

Петков: До следващия вторник всякакви имена са само слухове

Официален коментар от Асен Василев дали той ще бъде номиниран за финансовия ресор нямаше. „Ако считаме, че финансите на държавата са в добро състояние и този, който го е причинил, трябва да получи награда пак да е министър, тема на разговор е с колегите. Ако отиваме на избори, преди това да имаме бюджет”, коментира Борисов.

„Смятам, че най-малкото нещо, което би следвало да се случи, след това, че те вкараха държавата във финансова катастрофа е да бъдат държани на безопасна санитарна дистанция от всякаква форма на власт”, каза лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

„Докато си играете игрички на преговори за финансова рамка и управленска програма. Кого лъжете и на кого губите времето? Президентът и управляващото мнозинство си мерят авторитетите”, е мнението на председателя на БСП Корнелия Нинова.

„Много се надяваме първо да има редовно правителство и тогава да започнем работа по бюджет”, посочи Станислав Балабанов от „Има такъв народ”.

От ДПС запазиха мълчание - и за спекулациите с имената, и за сроковете. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.