Формациите в парламента с разнопосочни реакции за номинацията

Официално - Бойко Борисов издигна еврокомисаря Мария Габриел за премиер с първия мандат. Номинацията дойде от трибуната на парламента и предизвика вълна от бурни политически реакции.

Мария Габриел е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер

На този фон, подкрепа за Габриел беше изразена и от европейски лидери, а от Еврокомисията обявиха, че считано от днес тя е в отпуск. Причината - от утре започват спешни разговори в търсене на политическа подкрепа в българския парламент.

„В нашия мандат кандидат за премиер ще бъде сегашният български еврокомисар
Мария Габриел”, обяви пред депутатите Борисов.

С номинацията той отстъпи и основната отговорност - преговори за правителство: „Нашата парламентарна група, в контактните си групи, ще се свърже с вас, за да може тя да провежда срещите и да поема своите отговорности като кандидат за премиер”, посочи лидерът на ГЕРБ.

Служебният министър-председател Гълъб Донев коментира положително кандидата, който може да го замести на стола му в Министерския съвет. „Това е един добър избор - премислен. Тя дълги години представлява България - еврокомисар с ресори, които са изключително отговорни”, смята той.

На срещи в парламента: Мария Габриел търси подкрепа за кабинет

Премиерът одобри и подхода с предварителното представяне на номинациите, като заяви, че очаква и имената на евентуалните министри до края на седмицата. „Аз съм реалист. Очакванията за съставяне на редовно правителство са особено големи”, заяви Донев.

От „Дондуков 2” не бързат с оценката: „Мога да бъда конкретна и точна, когато видя Мария Габриел с целия състав на кабинета, който ще предложи първата сила”, обясни вицепрезидентът Илияна Йотова.

Изборът на ГЕРБ-СДС приветства председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер. В социалните мрежи той написа, че Мария Габриел има опита и международния авторитет да преодолее политическия застой в София.

Докато стане ясна съдбата на първия мандат, Габриел е в неплатен отпуск като еврокомисар, съобщиха от Брюксел.

„Председателят Фон дер Лайен даде на комисар Габриел неплатен отпуск, за да участва във възможното формиране на ново правителство в България. По време на този период задълженията на комисаря ще бъдат поети от отговорния изпълнителен вицепрезидент и вицепрезидентите, които наблюдават ресорите на комисар Габриел”, поясни говорителят на Европейската комисия Дана Спинант.

Политическите реакции на номинацията на Мария Габриел за премиер на ГЕРБ-СДС

Ако съставянето на правителство мине успешно, Европейската комисия не е задължена да гласува друг представител на поста, защото до изборите остава около година. Все пак, ако решат, че рокадата е необходима, то новият комисар трябва да е жена от ЕНП. Един от вариантите е евродепутатът Ева Майдел.

Коя е Мария Габриел

Мария Габриел е на 43 години. Родена е в Хаджидимово, близо до Гоце Делчев. Завършва езикова гимназия, а после - френска филология в Пловдивския университет. Специализира политология в Бордо, Франция. Бащината ѝ фамилия е Неделчева. През 2012 г. се омъжва за Франсоа Габриел и приема неговата фамилия.

За първи път попада в Европейския парламент през 2009 г., когато е избрана за евродепутат в листата на ГЕРБ и става част от групата на Европейската народна партия. През 2014 г. е избрана за заместник-председател на групата на ЕНП. Пост, който заема три години, когато става еврокомисар по цифровата икономика, под председателството на Жан-Клод Юнкер. В последната Комисия на Урсула фон дер Лайен Мария Габриел е еврокомисар по иновациите, културата и младежта.

Как партиите в парламента приеха номинацията на Габриел

Номинацията на Мария Габриел предизвика вълна от разнопосочни реакции. Минути, след като стана ясно предложението на ГЕРБ за премиер, дойде и коментарът на втората политическа сила. От коалицията ПП-ДБ бяха категорични, без значение от името - няма да отстъпят от принципната си позиция и няма да подкрепят правителство с първия мандат. Против номинацията на еврокомисаря се обявиха от „Възраждане”.

Лорер: Няма да предлагаме кандидат-министри в кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС

Критика към решението да се обяви номинацията за премиер преди да се седне на разговори дойде от страна на БСП. От ДПС пък не коментираха конкретната кандидатура, но обясниха, че биха седнали на една маса, за да чуят управленската програма на Мария Габриел. От партията на Слави Трифонов също настояха за диалог.

„До голяма степен личността в този случай няма значение, защото Мария Габриел не е единственият човек в ГЕРБ, който изпълнява достойно своите задължения. Въпросът е принципен и пред нашите избиратели ние сме дали принципна позиция, че първият мандат няма да бъде подкрепен поради липсата на доверие в цялата партия ГЕРБ”, обяви Даниел Лорер от ПП-ДБ.


Отказ да гласуват доверие на кабинет, начело с еврокомисаря, дадоха и третите. „До голяма степен тя наподобява жизнения път и политическата кариера на бившият президент, наричан много често и прецедент Росен Плевнелиев”, смята лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов. И добави: „Както сме я подкарали, нищо чудно следващата номинация на ГЕРБ да бъде Херо Мустафа. Също жена, евроатлантик”.

От ДПС изразиха готовност да седнат на една маса с Мария Габриел, но не отговориха дали ще настояват за министри в нейното правителство. „Да вървим стъпка по стъпка. Да не изпреварваме събитията. Сега има обявен кандидат за премиер, нека да чуем от кандидата за министър-председател поне три или пет приоритета”, поиска Мустафа Карадайъ.

Донев: Мария Габриел е добър, премислен избор за министър-председател

Критики дойдоха от страна на БСП. Но не към личността на Мария Габриел, а към лидера на ГЕРБ. „Господин Борисов направи поредната грешка. Ние предложихме лидерска среща, на която да се уточнят пет, шест приоритета за България. И едва тогава да търсим премиера и министрите”, уточни Корнелия Нинова. И посочи: „Ние получихме покана за среща утре с Мария Габриел. Ще отидем, макар че отново сме в пълна неяснота за какво ни канят и какво ще обсъждаме”.

От най-малката парламентарна група - „Има такъв народ”, изразиха одобрението си към еврокомисаря, но очакват разговори за програми и приоритети. „Мария Габриел е с една добра визитка в Европа. Това може би е добър знак към нашите европейски партньори, но това нищо не означава, тъй като ИТН все още няма никакви покани за разговори”, каза Станислав Балабанов.  

Срещите на Габриел в парламента започват утре. Кандидатът на ГЕРБ-СДС лично ще води преговорите за редовен кабинет с първия мандат. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.