Снощи руски военни блогъри съобщиха за мащабни украински пробиви

Русия обяви, че войските й се изтеглят от северните части на Бахмут към „по-изгодни позиции”.

Оттеглянето от няколко километра идва, след като снощи руски военни блогъри съобщиха за мащабни украински пробиви по различни направления на фронтовата линия в Източна Украйна.

Късно снощи руски канали в „Телеграм” съобщиха за мащабно украинско настъпление в няколко района, сред които Соледар и Запорожие. Операциите включвали удари по цели като складове за оръжие, командни центрове и бронирани и артилерийски системи, за да се подготви бойното поле за настъпващите сили.

Руски канали съобщават за мащабно украинско настъпление

„Благодаря на всички вас, на всеки войник, сержант и офицер, за изключително успешните действия по унищожение на окупаторите. Много добър резултат”, заяви украинският президент Володимир Зеленски. 

Москва обаче твърди, че са били отблъснати атаки срещу руските позиции в Източна Украйна, а в Бахмут изтеглянето било по тактически причини.

„В западната част на Бахмут, щурмовите части продължават да водят боеве за превземане на райони от града. Десантните войски ги подкрепят и не позволяват на украинските военни да предприемат контраатаки по фланговете”, заяви Игор Конашенков, говорител на МО на Русия.

Лидерът на частната армия „Вагнер” Евгений Пригожин, чиито войски се сражават в Бахмут, заяви, че това, което Москва описва, всъщност е „разгром”. Той покани министъра на отбраната Сергей Шойгу в района на бойните действия.

„Окупацията на Бахмут не дава нищо на Русия, защото фланговете се разпадат. Фронтът се срива. Опитите на министерството на отбраната да изкарва нещата да изглеждат по-добре, ще донесат цялостна трагедия за Русия. Те трябва незабавно да спрат да лъжат”, заяви Евгений Пригожин.

Междувременно Вашингтон обвини република Южна Африка, че тайно е предоставяла оръжия на Русия. Досега ЮАР отказва да осъди руската инвазия и декларира неутралитет.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.