Последните социологически проучвания дават преднина на Кълъчдароглу

Турция е на прага на историческо решение. Кой ще бъде новият президент на Републиката - Реджеп Таийп Ердоган или Кемал Кълъчдароглу. Текат решаващи часове. Над 65 милиона гласоподаватели ще трябва да решат съдбата на Турция за следващите 5 години. В неделя те ще трябва да изберат новите 600 депутати в 28-то народно събрание и да решат кой ще бъде 13-ият президент.  

ПРЕЗИДЕНТСКИЯТ ВОТ В ТУРЦИЯ: Обвинения за чужда намеса в кампанията

Според анализатори шансовете Ердоган да загуби никак не са малки, след като за първи път опозицията се обедини и излъчи обща кандидатура, а именно Кемал Кълъчдароглу. Според тях шансът Турция да избере президент от първи тур нараства с всяка минута. Последните социологически проучвания дават преднина на кандидата на опозицията. Числата показват, че той има преднина от 49% пред Ердоган, за когото цифрите дават малко над 44%. Очакванията са Кълъчдароглу да спечели, като вземе 2% от отказали се в последния момент от изборната битка Мохарем Индже.

 

Че битката в Турция ще бъде ожесточена личи от всичко, дори и по улиците на Истанбул,  където буквално на всеки ъгъл има транспаранти с ликовете на кандидатите за президент, както и знамена с имената на партиите, които участват в предизборната надпревара.

Кълъчдароглу: Имаме доказателства, че Русия е отговорна за фалшификации на изборите в Турция

Големият въпрос е какво ще се промени в Турция след тези избори. Според експерти те са изключително важни не само за вътрешната политика на страна, но и за геополитическата сцена. Очакванията са, че, ако Ердоган загуби, Турция ще поеме нов курс във външната си политика. Една от идеите на опозиционния кандидат, например, ако спечели, е да възстановят преговорите за членство на страната в ЕС.

Много са и въпросителните как Турция ще продължи политиката си с Русия. Навечерието на изборите беше белязано със скандал с Москва, след като Кемал Кълъчдароглу обвини Русия в намеса в изборите. От Кремъл отговориха вчера вечерта, а по време на предизборна среща дойде и остра реакция от Ердоган.

Поредица от грешки може да оставят ерата Ердоган в историята, смята Аху Йозюрт. Тя е една от десетките уволнени журналисти в Турция.

„Най-вероятно това ще са запомнящи се избори заради това, че виждаме как Партията на справедливостта от доминираща ще бъде изправена пред предизвикателството буквално да загуби властта“, смята тя.

Пагубни стъпки в икономиката и във външната политика до известна степен са убили доверието в управлението на Ердоган, казва Аху. И е убедена, че на тези избори ключов ще е вотът на младите хора, чието доверие лидерът на Партията на справедливостта също стремглаво губи.

„Има огромен брой гласоподаватели, които ще отидат за първи път до урните и те ще трябва да решат дали искат да имат още 5 години Ердоган и управление на неговата партия“, обяснява журналистът.

Немалка част от социологическите агенции дават преднина на основния опонент на Ердоган – Кълъчдароглу. А очакванията към него били големи още се влизането му в предизборната битка.

 

 

„Има огромни очаквания към Кълъчдароглу, но трябва да бъдем реалисти. Нещата не се променят за една нощ. Все пак ще се усети облекчение, жените вероятно ще се чувстват по-сигурни. Мисля, че ще се отрази и на хората в неравностойно положение, бедната и средната класа, също ще почувстват облекчение“, смята Йозюрт.

След опустошителните земетресения, очакванията бяха Ердоган да загуби подкрепа в пострадалите райони. Хората там обаче казват, че въпреки щетите, разрушенията и жертвите от земетресението, населението от най-засегнатите райони остава твърд електорат на Ердоган, така, че очакванията са те да подкрепят именно него.

Въпреки щетите и хилядите жертви, политическите предпочитания на хората в най-засегнатите от земетресението райони няма да се промени, казва и журналистът от вестник „Миллиет” Исмаил Шахин.

„Тези хора не искат, много неща се смениха за тях, не искат много смяна, специално политическа смяна, защото там много избиратели са на правителството“, добавя той.

А очакванията са в неделя Турция да регистрира огромна избирателна активност.

„2008-ма година беше 86 и нещо избирателна активност. Сега може повече да стане. Аз смятат, че 89, може и да е 90% да бъде“, казва Шахин.

Снощи изненадващо на един от последните си митинг Кълъчдароглу  се качи на сцената с бронежилетка. Тази вечер в Истанбул се очаква Ердоган да закрие предизборната си кампания в историческата джамия „Св. София“, а изборният ден започва утре точно в 8 и завършва в 18 часа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.