Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрече това да е политически въпрос

Искането за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор отново е във фокуса на политиците. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов категорично отрече това да е политически въпрос. От Висшия съдебен съвет са готови още в понеделник да връчат на Гешев искането за  прекратяване на мандата.

КАЗУСЪТ "ГЕШЕВ": Ще стартира ли процедурата по отстраняване на главния прокурор

И днес без конкретика по казуса с искането за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор. Късно снощи Иван Гешев се завърна от посещение в САЩ, но не пожела да се срещне с медиите. На този етап остава без отговор въпросът ще подаде ли оставка или ще предпочете ВСС за трети път да мине през процедурата. На този етап кандровиците дават заявка, че са готови да направят това, но без да прогнозират какъв ще бъде крайният резултат.

Няма нищо политическо в искането на кандидата за премиер Мария Габриел за предсрочното прекратяване мандата на главния прокурор. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, като напомни, че от "Демократична България" и "Продължаваме промяната" отдавна настояват за това.

„Но каква е разликата между произнесеното от нас и от Кирил Петков, Атанасов и мога да изброя още 10? Каква е разликата? Някакси, айде да мерим с един аршин“, поиска той.

Магистратите също се обявиха за предсрочно прекратяване мандата на Обвинител №1, каза още Борисов. Което, според него, означава, че системата има нужда от промяна.

Нели Куцкова: Толкова облаци се събраха над Гешев, че дори защитниците му видяха, че ги позори

„Защо се считате, че тези хора са крепостни селяни?....Нито съм говорил, нито съм ги чул, нито по какъвто и да е начин сме казали нещо различно от другите политически партии“, каза лидерът на ГЕРБ.

Завръщането у нас на главния прокурор Иван Гешев на практика означава, че той вече може да получи искането за предсрочното прекратяване на мандата му. С което процедурата във Висшия съдебен съвет официално ще стартира. Ако се спазят всички срокове, тя може да приключи до края на месец май, прогнозира Атанаска Дишева от Съдийската колегия.

„Предложението е обосновано с обстоятелства, които действително биха могли да послужат за основание за предсрочно освобождаване. Ако се докажат“, посочи тя.

Какво е мотивирало шестима от членовете на Прокурорската колегия да поискат оставката на Иван Гешев е въпрос, на който кадровиците нямат отговор, тъй като доскоро представителите на обвинението са били монолитна група, напомни Дишева.

Алексей Петров: Гешев да се оттегли от поста си, докато върви разследването

„Дали е катарзис, трябва тях да попитате, необяснимо е за мен поведението им“, каза още тя.

Пред NOVA бившият сътрудник на ДАНС Алексей Петров коментира, че, докато върви разследването на атентата, Иван Гешев би било редно да се оттегли от поста си.

„Ще вземе най-разумното решение, не на база анализ. Смятам, че Гешев е юрист, може да бъде полезен на много места“, добави той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.