Резултатите ще са ясни до 9-и юни

Над 47 000 ученици се явиха на матура по български език и литература. Изпитът се проведе в общо 750 училища в цялата страна. Матурата започна в 8:30 часа. А минути преди 6 сутринта беше изтеглен вариантът на матурата - в случая, номер 1.  Така, зрелостниците имаха избор да пишат по стихотворението на Петя Дубарова "Посвещение" или есе на тема "Живот в мрежата". 4 дни по-късно - на 23-и май, те ще положат и втория задължителен държавен зрелостен изпит, който е по предмет, избран от ученика.

В 6 без 15 часа сутринта беше изтеглен Вариант 1 на изпита. Денят започна с пожелание към зрелостниците. „Успех, спокойствие и разум“, заяви проф. Сашо Панов, министър на образованието.

Още в 8 тази сутрин дванайсетокласниците влязоха в училището, където са разпределени, с документ за самоличност, служебна бележка и черен химикал. Изпитът по БЕЛ започна в 8:30 часа, а зрелостниците разполагаха с 4 часа, за да се справят с 40 тестови въпроса. След тях те избираха между писане на есе или интерпретативно съчинение. Максималният брой точки на матурата е 100, а изпитът се смята за издържан при минимум 30. Резултатите ще са ясни до 9-и юни.

В столичното 51-во училище първите зрелостници пристигнаха час и половина преди началото на матурата. Сред тях е и Иван. За да го приемат в желания университет му е нужна висока оценка на днешната матура. „Продължавам като програмист с информационни технологии и ще се занимаваме със софтуерно инженерство“, твърди той.

За зрелостниците най-ключова за оценката ще е последната задача. Тема на интерпретативното съчинение се оказа „Пътят на посвещаването в любовта“ по стихотворение на Петя Дубарова. Зрелостниците можеха да изберат и друга опция – есе на тема „Живот в мрежата“.

„За мен беше доста добър вариант авторът Петя Дубарова, защото от нашето училище ни бяха завели на филм за Петя Дубарова“, посочва Кирил.  

„Лично аз писах есе. Защото през целия си живот съм се занимавал и съм израснал покрай компютри“, твърди Мартин.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.