През нощта са били извършени нападения с дронове

Втори ден на напрежение в района на руския Белгород, който се намира на границата с Украйна. Москва обяви, че е в ход антитерористична операция и че е ликвидирала всички бойци, които са нахлули на нейна територия. Официален Киев отрича да има нещо общо и посочи, че зад нахлуването стоят руски граждани от две паравоенни организации.

В поредица от публикации в Telegram губернаторът на Белгород Вячеслав Гладков обяви, че през нощта са били извършени нападения с дронове, като са били ударени две къщи. Има и ранени сред цивилните.

Украйна отрече всякакво участие в нападението в Белгород

Версията на руското военно министерство е, че след като са претърпели поражение при Бахмут, украинските войски са се насочили към „терор над цивилни”. „Украинско националистическо подразделение нахлу на територия на Руската Федерация. В хода на антитерористична операция тези формирования бяха блокирани и разбити. Останалите бяха изтласкани обратно на територията на Украйна, където бяха обстрелвани до пълното им ликвидиране. Повече от 70 украински терористи бяха ликвидирани”, обяви Игор Конашенков, говорител на МО на Русия.

Официален Киев продължава да отрича  роля в събитията в Белгород. В иронично изявление един от съветниците на президента припомни как се появиха сепаратистите в Донецк и Луганск и ги оприличи на диверсантите в Белгород. Същевременно Володимир Зеленски посети военни на фронтовата линия.

В същото време в Брюксел министрите на отбраната от Евросъюза се събраха да обсъдят подкрепата си за Украйна. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира твърденията на руския посланик във Вашингтон. Според него предоставянето на изтребители F-16 на Украйна по никакъв начин не включва НАТО във войната.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.