"Записите доказват, че има заговор срещу съдебната власт", подчерта главният прокурор

Разпространените записи от Радостин Василев потвърждават твърдението, че има мащабен заговор срещу съдебната власт, и че става въпрос за опит за овладяване на съдебната власт и на прокуратурата в частност. За прекратяването на разследването за чекмеджетата, по-известно като „Чекмеджегейт“, главният прокурор е разбрал от медийни публикации.  Това каза  Иван Гешев пред БГНЕС.

В петък стана ясно, че на 10 май тази година с постановление на прокурор на Софийска градска прокуратура е прекратено досъдебно производство по преписка 10019/2020 г. по описа на СГП.

"Това, което мога да кажа, е че този случай опровергава политическата опорка и хибридната атака срещу прокуратурата, която не почива на българската Конституция, че българският главен прокурор е всемогъщ, всесилен и неконтролируем. Няма законово задължение да бъда уведомяван при произнасяне на прокурорите", уточни Гешев. "Просто този случай онагледява това, че българският главен прокурор не е всесилен и всемогъщ", допълни той.

Прокуратурата се самосезира за убийството на български граждани в Кейптаун

Към момента, когато това досъдебно производство е било прекратено, Гешев е бил в командировка в САЩ, когато главен прокурор на практика е Борислав Сарафов. Произнасянето е станало под личния надзор на изпълняващия длъжността „главен прокурор на Република България“ Сарафов.

„Когато звъннах на колеги да попитам дали това е вярно, беше потвърдено, че производството е прекратено. Служебно ми е известно, че делото е взето на специален надзор от Върховната касационна прокуратура. Днес ми казаха, че има указания от ВКП да се извърши служебен контрол от горестоящата прокуратура – Апелативна прокуратура, върху прекратяването. Има две юридически възможности оттук нататък – да бъде прекратено, и да бъде отменено това постановление за прекратяване на наказателното производство“, обясни главният прокурор.

„Заставам зад всеки прокурор, включително и зад този, който се е произнесъл по това досъдебно производство“, уточни Гешев. /бел.ред. – името на прокурора не се споменава от съображения за неговата сигурност/. „Заставам и зад всеки български прокурор или магистрат, който стриктно спазва законите и конституцията на страната. Но в прокуратурата има законова процедура за служебен контрол на произнасянията като откази от образуване на наказателни производства. Сигурен съм, че колега от Апелативната прокуратура ще провери правилността на отказа, и това дали са извършени пълният обем от действия по разследването. Това е принципна позиция на магистрат“, обясни главният прокурор.

Трима от ВСС, поискали отстраняването на Гешев, бяха извикани на разпит

На въпрос дали е възможно производството да е прекратено под нечий натиск, Гешев коментира: Изключвам възможността конкретният прокурор по делото да се е поддал на натиск, понеже познавам колегата. Имам доверие не само на този прокурор, а на всички прокурори. Но възможностите за натиск като цяло не се изключват никога в живота. Това не означава, че няма да бъде извършена проверка от по-високо стоящата прокуратура, която ще прецени дали е правилно постановлението на колегата от СГП“.

На въпрос на БГНЕС относно записите, оповестени от Радостин Василев, Гешев коментира, че „всичко това потвърждава неговото становище, което е изнесъл в последните два брифинга – че става въпрос за мащабен заговор срещу съдебната власт, и че става въпрос за опит за овладяване на съдебната власт и на прокуратурата в частност“. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС