При 99,4% обработени протоколи той обяви победата си от Истанбул

Ерата „Ердоган” в Турция продължава. Сегашният президент си осигури още пет години начело на страната, след като спечели балотажа с преднина от 4% пред кандидата на опозицията. На свой ред Кемал Кълъчдароглу обяви, че изборите са манипулирани.

Ердоган победи с малко над 52%. С четири пункта зад него остана Кълъчдароглу, който получи подкрепата на почти 48% от турските граждани.

БАЛОТАЖЪТ В ТУРЦИЯ: Еуфория пред офиса на партията на Ердоган в Истанбул (ВИДЕО)

Десетки хиляди поддръжници на сегашния президент развяваха знамена и пееха песни. Редица държавни лидери, сред които и руският президент Владимир Путин, поздравиха Ердоган.

„Заедно завършихме втория тур на президентските избори - заедно, с подкрепата на нашия народ. Искам да благодаря на всички граждани, които гласуваха и така показаха желание да се борят както за тяхното тяхното бъдеще, така и за това на децата. Искам да благодаря на всеки един гражданин, който с избора си ни повери отговорността да управляваме страната през следващите пет години. Вярвам, че опозицията ще потърси отговорност на господин Кемал и за местата в парламента, които партията му загуби. Ние казахме, че победата ни ще стане по начин, който да е достоен за всички. Ето защо днес Турция е единственият победител”, коментира Ердоган след резултатите от вота.

Снимка: БГНЕС

Шишманова: Ердоган елиминира човека, който можеше да го победи, още преди вота

На свой ред кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу определи вота като най-нечестния през последните години. Той спечели близо 48% от гласовете на избирателите.

„Преживяхме най-нечестните избори през последните години. Всички средства на държавата бяха мобилизирани за политическа партия. Всички възможности бяха положени под краката на един човек. На тези избори, въпреки целия натиск, се прояви волята на хората за промяна на авторитарен режим. Ще продължим да бъдем в челните редици на тази борба, докато истинската демокрация дойде в нашата страна”, подчерта Кълъчдароглу.

Снимка: БГНЕС

Реакциите от света

Ръководителите на ЕС и НАТО поздравиха Ердоган за преизбирането му.

„Очаквам да продължим съвместната работа и подготовката за срещата на върха на Алианса през юли", написа генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Twitter.  

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също изрази очакване на продължи да работи с турския президент за задълбочаване на отношенията между Анкара и ЕС в следващите години.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочва в съвместно изявление с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, че ЕС има стратегически интерес да продължи сътрудничеството и взаимно изгодните отношения с Турция и всички нейни граждани, както и от стабилна и сигурна среда в Източното Средиземноморие.

„ЕС е готов да работи с Турция за напредък в двустранните отношения и стабилност, при спазване на човешките права, върховенството на закона, международното право и в полза на всички наши граждани”, се допълва в изявлението.

Фон дер Лайен и Борел отбелязват, че сега се очакват оценките за изборите от наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и от Съвета на Европа.

Володимир Зеленски също поздрави Ердоган. Украинският държавен глава заявява, че разчита на укрепването на „стратегическото партньорство” между двете страни.

„Ние разчитаме на по-нататъшното засилване на стратегическото партньорство в полза на нашите страни, както и на засилването на сътрудничеството в полза на сигурността и стабилността на Европа”, написа Зеленски в профила си в Twitter.

Президентът на САЩ Джо Байдън също коментира изборната победа на настоящия държавен глава на Турция. Байдън написа в Twitter: „Очаквам да продължим да работим заедно като съюзници в НАТО, по двустранните въпроси и по споделените глобални предизвикателства”.

Румен Радев изразява увереност, че отлично развиващото се през последния период двустранно и многостранно сътрудничество между България и Турция ще продължи да се надгражда още повече по време на новия мандат на президента Ердоган и ще бъде фактор за укрепване на добросъседството, доверието, сигурността и сътрудничеството в региона на Югоизточна Европа.

Президентът Радев откроява общите усилия на България и Турция в сферата на енергийната сигурност, свързаността, икономическото и търговско сътрудничество и въпросите на миграцията като фактори за преодоляване на предизвикателствата и в интерес на напредъка на двата народа и на региона.


Кого предпочетоха турските избиратели в България

Общо 72,47% от гласовете в България за балотажа на президентските избори в Турция са за кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу, а 27,53% са за досегашния лидер на страната Реджеп Ердоган. Това показват резултати, цитирани от турския информационен сайт „Дувар”.

Данните са базирани на 100% преброени бюлетини от гласуването в България, като общият брой подадени валидни гласове у нас е 1969, пише БТА. 


Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: NOVA, БТА