Зданията се охраняват от ръководените от НАТО сили КейФОР

Eтнически сърби в Северно Косово се опитаха днес да превземат сградите на местната власт, където албанските кметове влязоха миналата седмица с помощта на полицията, съобщи Асошиейтед прес.

Косовската полиция и ръководените от НАТО сили КейФОР бяха забелязани да защитават сградата на общината в Звечан, една от четирите общини, които проведоха предсрочни избори миналия месец, бойкотирани от етническите сърби. Само етнически албанци или представители на други по-малки малцинства бяха избрани на кметски постове и като общински съветници.

Над десет сърби и петима косовски полицаи бяха ранени при сблъсъци миналия петък, а сръбските войски на границата с Косово бяха поставени в повишена бойна готовност.

Александър Вучич назначи свой наследник в ръководството на партията си

Етническите сърби в Северно Косово, които са мнозинство в тази част на страната, се опитаха да блокират наскоро избраните етнически албанци да влязат в общинските сгради. Косовската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата и да пусне новите служители в офисите.

Съединените щати и Европейският съюз осъдиха правителството на Косово заради използването на полицейска сила за осигуряването на достъп до общинските сгради. Представителите на Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство, както и на  Съединените щати и Европейския съюз в Прищина снощи отново излязоха с изявление, в което се казва, че предупреждават всички страни да не отправят заплахи или предприемат действия, които биха могли да повлияят на безопасната и сигурна среда, включително на свободата на движение, и които могат да разпалят напрежение или да насърчат конфликт.

Сръбската армия остава в "най-висока степен на готовност" заради Косово

На митинг в петък вечерта в Белград сръбският президент Александър Вучич заяви, че "Сърбия няма да стои безучастна в момента, в който сърбите в Северно Косово бъдат нападнати“. Всеки опит на Сърбия да изпрати свои войски през границата обаче би означавал сблъсък с войските на НАТО, разположени там, отбелязва АП.

Споразумението между Прищина и Белград от 2013 г. за формиране на Съюз на сръбските общини по-късно бе обявено за противоконституционно от Конституционния съд на Косово, който заяви, че планът не включва други етноси и може да доведе до използване на изпълнителни правомощия за налагане на закони.

Овце „косят” тревните площи на соларен парк в Косово (ВИДЕО)

Сръбска листа и гражданите, които са се насъбрали пред сградата на община Звечан настояват новоизбраният албански кмет да не влиза в сградата на общината, а специалните части на косовската полиция веднага да се изтеглят, съобщава в. "Политика". Тези искания са били изнесени от представители на Сръбска листа в разговор с представители на косовската полиция и КейФОР в Звечан. Пред сградата на община Звечан, както и в Зубин поток и Лепосавич присъстват мощни сили на косовската полиция и на специалната полиция, а така също и представители на КейФОР в пълно бойно снаряжение, отбелязват сръбските медии.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Светла Митева, БТА