Повишение в цените има при пържолите и колбасите

След като през последната година единствено свинското почти не промени цената си на щанда, в момента повишение има и при пържолите и колбасите. От бранша отчитат огромен ръст в разходите и спад в производството заради инфлацията. Накъде ще тръгнат цените на най-масовите меса - свинско, пилешко и телешко? Прогнозите на производителите в бранша събра репортерът Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Разликата в цените на щанда вече се усеща от потребителите. През последните два месеца всички видове месо струват с лев-два повече. Така например, вратните пържоли, чиито цени се движеха между 9 и 12 лв., вече струват над 14 лв. В същото време, заради по-високите разходи, животновъдите отчитат спад в производството. Най-сериозен е той при свинете - с над 26% за последната година. Така в момента у нас се произвежда едва 40% от месото, което консумират българските потребители. 

"На твоя страна": Има ли изкуствено завишение на цените на храните

"През февруари се усети ръстът на цената на месото - с 1.00-1.30 лв./кг: котлетите вървят по 13.75 лв., плешката – 13.45, вратните пържоли без кост – около 16 лв.", казва търговецът Александра Попова.

Досега свинското успяваше да задържи цената си заради свръхпредлагането на свине в Европа, след като Китай затвори пазара си за внос заради африканската чума, обясняват производителите.

"Износът на ЕС за Китай беше прекратен и съответно на пазара в Блока остана голямо количество свине, което трябваше да бъде реализирано. Това доведе до драстично намаляване на цената на животните, което пък повлия на големия спад на цените и последните 2-3 години те бяха доста ниски", отбеляза Димитър Михайлов от Асоциацията на свиневъдите в България.

Докога ще скачат цените на млечните продукти

Така, въпреки огромната инфлация при храните, свинското успява да задържи цените си, обясняват от Комисията по стоковите борси и тържища, която следи пазара на едро.

По-високите разходи за свиневъдите в Европа през последната година бързо променят пазара, а с това – и цените, казват от бранша. За да им излезе сметката, повечето производители значително намаляват броя на отглежданите животни, което бързо намали предлагането и дори доведе до недостиг на суровина в някои европейски държави.

И докато производството във фермите намалява, разходите за изхранването и отглеждането на животните растат, пресмятат свиневъдите. Така живите свине на нашия пазар през първото тримесечие на годината са поскъпнали с 57% спрямо година по-рано.

НЕОБИЧАЕН ПОМОЩНИК: Робот прави пица на всеки 45 секунди (СНИМКИ)

Птицевъдите също отчитат по-високи разходи и производството в птицефермите също намалява. Натиск върху цените оказала и инфлуенцата при птиците, обясняват от бранша. Така българското месо, което достига до щанда, е все по-малко, отчитат производителите. Ударът се усеща най-вече в преработвателните предприятия – при производството на колбаси.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.