Навършват се 147 години от гибелта на революцонера

С вой на сирени и звън на камбани почетохме паметта на Христо Ботев. Днес се навършват 147 години от гибелта на революционера, дал живота си за свободата и независимостта на България. В цялата страна се организираха чествания.

Въпреки лошото време, тази година над 1500 патриоти взеха участие в 75-ия поход от Козлодуй до връх Околчица. Трасето е 120-километрово и се изминава за няколко дни. На връха  се проведе и традиционното всенародно поклонение като в него участва и премиерът Гълъб Донев.

В родния град на Христо Ботев - Калофер, бяха положени цветя пред паметника на поета. А с военен ритуал от музея на революционера бе изнесено знамето на Ботевата чета. Ася Николова е директор на Националния музей „Христо Ботев”. Тя разказа, че в родния дом на революционера пазят както знамето на Ботевата чета, така и лични негови вещи.

Късно снощи във Враца се проведе тържествена заря проверка. 

Тържествена церемония имаше и в София. Тя се проведе пред бюст-паметника на Ботев в „Борисовата градина”.

В родния град на Ботев - Калофер денят бе отбелязан с чествания от сутринта. Почетна рота от 61-ва Стрямска бригада изнесе знамето, съхранявано в музей.

 

Момчил Пенев идва на Околчица за 38-а поредна година. „Като сме тръгнали като ученици и сме се запалили - ето го, моят син е тръгнал с мен от първи клас и вече му е 8-и поход”, сподели той пред камерата на NOVA.

16-годишният младеж сериозно се интересува от Ботев и от това, което дошлите да му се поклонят коментират за героизма му. Засега не е намерил категоричен отговор на своите въпроси и затова ще продължи да ги търси.

Заупокойна молитва и военен ритуал пред паметника на Христо Ботев във Велико Търново. Хората поднесоха цветя и венци в памет на поета революционер.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.