В някои райони на канадската провинция е наредена евакуация

Най-големите горски пожари, регистрирани някога в канадската провинция Нова Скотия на атлантическото крайбрежие, продължават да се разрастват. Заради тях още стотици хора бяха евакуирани, а властите предупредиха, че качеството на въздуха е влошено, от което бяха засегнати дори американските щати Вирджиния и Мериленд, предаде Асошиейтед прес.

Вчера в канадската провинция бушуваха общо четири горски пожара, които не можеха да бъдат овладени, в това число и огромният пожар на езерото Барингтън в окръг Шелбърн, който се разрасна до над 200 кв. м., въпреки че самолети-цистерни непрекъснато изливат вода върху засегнатата зона.

Много по-малък пожар, започнал онзи ден, също се следеше внимателно, след като предизвика евакуация на юг от Шелбърн, където живеят приблизително 1300 души. В рамките на няколко часа местната болница "Роузуей" беше евакуирана, а жителите започнаха да се приготвят да напуснат района.

Пожарите в окръг Шелбърн принудиха повече от 5000 души да напуснат домове и фермите си, като 50 от постройките вече са погълнати от пламъците. Заместник-началникът на противопожарната служба Дейвид Мелдръм заяви, че е приключила инспекцията на повредените и разрушени имоти.

Представители на пожарната служба заявиха, че 200 постройки, сред които 151 къщи, са пострадали в пожара в предградията на Халифакс, който продължава да гори неконтролируемо от неделя подобно на пожара на езерото Барингтън. Общо 16 000 жители на района на Халифакс са били евакуирани от домовете си.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Симеон Томов, БТА