Той може да бъде парафиран и без приет бюджет на Здравната каса

Българският лекарски съюз свика извънреден събор, за да се обсъдят параметрите на новия Национален рамков договор. Той може да бъде подписан и без приет бюджет на Здравната каса.

Това заяви председателят на съюза Иван Маджаров. По думите му липсата на нов договор ще доведе до неприятни последици. Затова от Лекарския съюз ще предложат анекс за текстове, които не са обвързани с бюджета. Сред предложенията е болниците да могат да „прехвърлят“ до 10 процента от леглата си от една клиника в друга от същия тип.

"Това е вторият случай, в който провеждаме събор без да имаме бюджет. Предишният път съборът ни възложи да подпишем рамков договор при определени финансови параметри, които трябва да защитаваме - сега ще предложим същото. Ако съборът се съгласи окей, ако не - това означава, че няма да има рамков договор в следващите 2-3-4 месеца. Ние сме договорили още в края на миналата година нови цени за първична и специализирана помощ от 1-ви януари - това може да се случи само с подписване на рамков договор. Т.е. няма причина да не се подписва рамков договор, по-скоро има неприятни последици, ако не подпишем", заяви той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.