Предстои план-приемът да бъде предложен за одобрение от МС

Министърът на образованието проф. Галин Цоков разпореди частично преструктуриране на план-приема на студенти в държавните университети. Реакцията идва, след като от Асоциацията на индустриалния капитал в България се възпротивиха на предвиденото намаление на местата в някои специалности и увеличението в други.

Според работодателската организация проекторешението на служебния кабинет не отговаря на нуждите на пазара на труда.

От бизнеса алармираха, че за предстоящата учебна година е заложено увеличение на бройките по професионални направления като "Психология" с близо 44 %, "Обществени комуникации" с 23 на сто, "Икономика" с близо 13%, а при "Администрация и управление" ръст в местата има с близо 34 на сто.

Според АИКБ това е направено за сметка на намаление при направления като "Математика", "Информатика и компютърни науки", както и "Здравни грижи". По думите им именно от такива специалисти има нужда страната. Министърът на образованието реагира веднага и обяви, че ще направят промени.

1 НА 46 000: Мария от Монтана, която изкара максимален резултат от матурата по БЕЛ

Васил Димитров учи „Право”, но мисли, че каквато и да е специалността, при добра подготовка в университета, поле за изява може да бъде намерена.

„Ако станат добри специалисти съм сигурен, че ще има къде да ги оползотворят тези знания”, посочва  Васил Димитров.

Не на това мнение са от Асоциацията на индустриалния капитал. И дават за пример, че реализацията на пазара на труда, при завършилите „Икономика”, „Администрация и управление” и „Обществени комуникации” е под 50%, а при тези, учили „Информатика и компютърни науки”, „Математика” и „Здравни грижи”, е над 70 на сто.

„Всички знаем за проблема с медицинските сестри. В момента има нужда от 3223 медицински сестри, а ние правим намаление в „Здравни грижи” с 220. В същото време все повече навлизат новите технологии. Ние намаляваме „Информатика и компютърни науки”, които са на практика двигателят на този прогрес”, посочва Росица Стелиянова, директор „Програми и проекти” в АИКБ.

Как тестът на НВО по български след 7 клас изтече по време на изпита

Просветният министър ги чу и нареди частични корекции да бъдат направени. Така ще се разкрият допълнителни 125 места при „Информатика и компютърни науки“, вместо това ще бъде намален приемът при „Психология“ (с 5%), „Администрация и управление“ (с 6%) и „Икономика“ (с 2%).

В позиция от МОН посочват, че промените към този момент няма как да бъдат по-драстични заради напредналия етап на кандидат-студентската кампания. Според ректора на УНСС е недопустимо специалностите да бъдат противопоставяни една на друга.

„Методиката работи по този начин. Когато не си изпълните държавната поръчка - следващата година ви дават по-малко. Когато сте на 100 % - ви дават малко повече. Не знам как си представят нещата. Отдавна икономистът не е този с ръкавелите и с химическия молив, който попълва някаква книга, а има и софтуер, изкуствен интелект”, твърди Димитър Димитров, ректор на УНСС.

И докато сблъсъкът на мнения продължава, на Васил му остава да се надява, след като завърши място за юрист за него да има. „Колкото по-малко е конкуренцията, толкова по-добре”, надява се Васил.

Предстои план-приемът да бъде предложен за одобрение от Министерския съвет.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.