По-голямата част от телефонните обаждания в кабинетите на личните лекари съдържат несъществени въпроси, твърдят специалистите

По-голямата част от телефонните обаждания в кабинетите на личните лекари съдържат несъществени въпроси и пречат на работата на специалистите. Тази теза защити пред NOVA д-р Мирослав Спасов. Поводът - предложенията личните лекари вече да нямат задължение да обявяват личните си мобилни телефони, за да бъдат търсени по всяко време.

Най-големият въпрос, който пациентите си задават е - какво ще правя, ако имам нужда от лекаря си извън неговото работно време? Затова правим важно уточнение - предвидените промени на практика няма да променят работата на личните лекари. Причините - те трябва да имат договор с медицинско звено, което да поеме нуждаещите се пациенти извън работното време на лекаря. И второ - при почивка или отпуск, общопрактикуващият лекар трябва да има официален заместник, който да се грижи за пациентите му. Така пациентите остават с медицински грижи след края на работното време или при отпуск на лекаря. Медици се надяват това да им позволи да вършат работата си по-добре. По темата работихме с колегата Мартин Георгиев.

Анета Ангелова е от Горна Оряховица. Тя има няколко хронични заболявания и се налага да посещава личния си лекар поне веднъж на няколко месеца. “Трябва човек като се разболее, да има на кого да звънне”, споделя Амгелова. Въпреки това тя не се притеснява от предложените промени и смята, че личните лекари заслужават да разполагат с личното си време, вместо да са на разположение.

Според лекари, обажданията, които получават, често пречат на работата им и забавят прегледите на пациенти, които вече са при тях.

“И до момента нашите телефони, които са публикувани, не се използват за решаването на здравни проблеми, а се използват за хиляди безумни въпроси. Ще ограничи поне тези безумни обаждания, ще ни освободи време, за да можем да си вършим дневната работа”, коментира д-р Мирослав Сапасов.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.