Собственикът на фирма "Гранити" беше убит през 2008 г.

15 години след убийството на собственика на фирма „Гранити“ Стоян Стоянов, Върховният касационен съд (ВКС) сложи край на процеса срещу петимата подсъдими.  На 20 години затвор са осъдени подсъдимите за отвличането и убийството на бизнесмена – Станислав Михайлов и Стоян Петров. Признат за виновен и осъден на 18 години затвор е и съучастникът Стоян Колев, съобщава "24 часа". 

Оправдан още на първа инстанция беше частният съдебен изпълнител Галин Костов, а при трите разглеждания на делото, апелативните съдии оневиняваха и Нено Стоянов, който първоначално беше осъден на 17 години затвор, но сега е окончателно оправдан. Осъдените трябва да платят и 700 000 лева обезщетения на близките на убития.

Изведоха от дома му Кристиан Николов (ВИДЕО+СНИМКИ)

Престъплението бе извършено през 2008 г., когато бургаският бизнесмен изчезна в нощта срещу 6 март. По случая първите арести бяха извършени няколко месеца по-късно, като нямаше информация да е искан откуп. Тялото на Стоян Стоянов бе открито през есента на 2009 г. Обвиняеми по процеса за неговото убийство са Станислав Михайлов, който е в неизвестност от 2008 г., Галин Костов, Нено Стоянов, Стоян Колев и Стоян Петров.

Още при първите задържания бе обявено, че един от физическите извършители на убийството също вече не е между живите, а като мотив бе сочен сблъсък на интереси за атрактивен терен.

В мотивите си ВКС пише, че наказанията са снизходителни  заради необходимостта да бъде отчетен неразумно дългия срок на делото.