Той е осъден на 9 години затвор за смъртта на журналиста Милен Цветков

Екипи на полицията и Главна дирекция “Охрана” изведоха Кристиан Николов от дома му. Там той изтърпяваше домашния си арест. Днес Върховният касационен съд реши окончателно обвиненият за смъртта на журналиста Милен Цветков да влезе в затвора за 9 години. Осъденият беше отведен за изтърпяване на наказанието в Централния Софийски затвор.

ОКОНЧАТЕЛНО: 9 години затвор за убиеца на Милен Цветков 

„Това е един много голям успех за нас, като защитници, и за Прокуратурата, която се осмели да повдигне обвинение за умишлено престъпление. Не ми е известно друго такова съдебно решение за последните 33 години, така че това е сериозен пробив по отношение на формата на вината. До този момент държавното обвинение нямаше практика да повдига такова при условията на евентуален умисъл и при това положение съдът нямаше възможност да произнася подобни решения. Затова прави чест на наблюдаващите прокурори, че се осмелиха да повдигнат обвинения. КС изменя присъдата и второинстанционното решение и го признава за виновен за това, че е извършил деянието при евентуален умисъл с оглед употребата на няколко вида наркотици и това, че скоростта е превишена два пъти. Освен това, има и липса на спирачен път”, коментира адвокатът на семейството на Милен Цветков Менко Менков.

Снимка: Ани Карадакова, NOVA

Обвиненият за смъртта на Милен Цветков пред съда: Извинявам се от дъното на душата си

Припомняме, че смъртоносната катастрофа, при която загина журналистът, се случи навръх Великден през 2020 г., докато чакаше на червен светофар, а автомобилът му беше ударен от движещия се с висока скорост 25-годишния Николов. По делото стана известно, че младежът е шофирал с двойно превишена скорост над ограничението, както и че в кръвта му има наличие на наркотици. Върховните съдии са признали и умисъл за престъплението.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook