Едни от най-засегнатите села са Радишево и Садовец

След жегите - няколко бури се развиха в сряда вечер в северната половина от страната. На места паднаха градушки с размерите на орех. Едни от най-засегнатите села са Радишево и Садовец.

След жегите: Мощни бури удариха части от страната (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тъмни буреносни облаци надвиснали над Радишево в сряда малко след 19 часа. „Имаше силен вятър. Валя градушка с различни размери, падаха и късове по-големи от орех”, каза кметът на населеното място Поля Петкова.

На 30 километра от Радишево, в село Садовец, бурята също била опустошителна. Хората сравнят размерите на падналата градушка с яйце и орех. „Щетите са доста големи – поражения по домове и по автомобили. Зеленчукопроизводството е съсипано”, посочи кметът на село Садовец Иван Рангелов. Там започна оценка на щетите.

Анка Димова, която живее в Садовец, казва, че друг път, когато видели градоносен облак, се чувал гръм и градушката била ситна. Този път хората не чули гръм и реколтата им била съсипана. Пострадали хора и животни няма. 

Минути след началото на бурята, дъждът буквално се изсипва в спалнята на семейство Танкови. „До 12 часа децата ми на покрива с найлони бяха да завиват, че вътре течеше река”, спомня си Мая. Семейството има застраховка, но къщата им е след основен ремонт. Всички стаи са засегнати от бурята. Цялата им продукция е унищожена.

Според Агенцията за борба с градушките са изстреляни над 180 ракети в областта.

В Търговище ураганен вятър изкорени дървета. В общината са подадени десетки сигнали за проблеми. Аварийни екипи започнаха обходи още от вечерта. Обещанието е падналите клони да бъдат разчистени максимално бързо. Има повредени автомобили.  

В студиото на „Здравей, България” климатологът Симеон Матев успокои, че опасността от градушки е намаляла. „Мога да кажа, че минахме със сравнително малко щети”, посочи той. 

Образуването на по-мощни облаци е възможно само в някои крайни източни и североизточни райони.