Близо 40% е намалял делът на отпадналите ученици за този период, съобщи премиерът

През последните шест години над 50 хиляди деца са върнати в образователната системата, за да продължат обучението си. Това заяви премиерът Николай Денков след заседанието на Координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. От изявлението стана ясно още, че държавата ще издирва рискови ученици, за да ги върне отново в клас. 

"От няколко години използваме Механизма за обхват, който цели да върне отпаднали деца от училищната система обратно и да ги задържи там", посочи той, цитирайки резултатите, представени от министъра на образованието проф. Галин Цоков.

Денков: Задвижихме всички сектори, които имаха нужда от рестарт

„Обсъдихме какъв е графикът, така че максимално бързо да бъде получена информация кои са децата, които трябва да бъдат на училище. А също как екипите, стартирайки още от 15 септември, да започнат да обхождат адресите, за да си свършат работата, като където е необходимо да разговарят с родителите и децата, така че те максимално бързо, след първия учебен ден, да влязат в училище”, уточни той.

Премиерът коментира, че на срещаха са участвали областни управители, защото Координационният механизъм изисква координация от съответните институции във всяка една област. 

Нидал Алгафари: Нужно е образование, не мъст и промени под диктата на тълпата

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков заяви, че това, което се случва в последните шест години е нагледна демонстрация как институциите могат да работят успешно заедно. „Близо 40% е намалял делът на отпадналите ученици през тези години. Някъде около 9000 деца годишно трайно остават в образователната система“, отбеляза той. Цоков добави, че дискусията е била много конструктивна, защото институциите и областните управители са дали предложения за оптимизиране на дейностите и подобряване на екипната работа по Механизма за обхват.

„Цифрата също е внушителна - 1223 екипа за обхват, включващи представители на различни институции, които работят с определена кауза, а именно бъдещето на нашите деца. В тези екипи са обхванати над 18 600 човека“, уточни той. Проф. Цоков посочи, че имат уверение от МВР и ГРАО, че един месец по-рано ще може да получат данните на децата, подлежащите на задължително образование и подготовка. “Това ще даде възможност за по-оптимизирана и по-бърза работа на директорите на училища, началниците на регионалните управления, по отношение на въвеждане на тези данни в информационната система, реализираща механизма.

Това ще позволи на екипите по обхват да получат по-рано информация за децата, които се очаква да не започнат учебната година.

След 15 септември екипите ще имат за задача да посетят адресите с цел да убедят родителите, че децата им трябва да продължат образованието си. Проф. Цоков поясни, че тази година Механизмът за обхват е насочен и към 4-годишни деца.

От години Сашо Ковачев работи активно за интеграцията на ромите в Кюстендил. Разказва, че сред водещите причини децата да остават вкъщи, вместо в класните стаи, е социалният статус на родителите.

"Проблемите се коренят в бедността. Това са семейства, които са с нередовни доходи, обикновено и двамата родители са безработни, често пътуващи до чужбина", обяснява Ковачев.

Местната власт обаче доказва, че има лостове рисковите деца все пак да ходят на училище. Според кметът на града Петър Паунов ключът се крие в контрола и общата работа. "Не може да има деца със 700 отсъствия в училище само и само, за да запазим бюджета му", посочва Паунов.