"Тя намери сили да се изправи и да говори, да благодари на хората. Прекалено рано е да излезе навън", обясни майката

Ден след приемането на поправките в закона за домашното насилие, протести се организират в десетки градове. Повод за масовото недоволство стана случаят на нападната и обезобразена с макетно ножче Дебора. Над 30 града се включиха в първата демонстрация в нейна подкрепа преди седмица.

Втори национален протест в подкрепа на Дебора

Според майката Ивелина Дебора е изморена. "Тя намери сили да се изправи и да говори, да благодари на хората. Прекалено рано е да излезе навън. Да спрем насилието, не само за Деби, като цяло за всички. Няма значение какво човешко същество си. Никой не заслужава това. Абсолютно никой, какъвто и да е той, той не заслужава подобно отношение", обясни тя. И допълни, че думите на Вежди Рашидов в пленарната зала са били не на място.

Бащата на Дебора Красимир Михайлов заяви, че семейството иска само и единствено справедливост.

По думите на Моника, която участва в протеста, добавянето на термина "интимна връзка" не решава проблемите.

"Може дори да го задълбочи още повече. Това, че наказанието ще се завиши с една година, няма да реши проблема. Въпросът е колко е минималното наказание. Реални оставки няма, съдебният лекар е отстранен временно, зам.-окръжният прокурор все още е прокурор", заяви тя. И уточни, че исканията са за реални промени, а не проформа.

Протестиращите коментираха и свършеното от депутатите, които извънредно промениха законодателството. 

"Фарс, за да може да се намали напрежението сред гражданското общество, но това не са ефективните мерки, които ще доведат до промените, които искаме", споделят недоволни граждани. 

Тази седмица стартира повторната петорна съдебномедицинска експертиза на Дебора. Очаква се заключението на два лекарски екипа от Пловдив, където бе извършена тя. Дотук се стигна след като съдебните медици в Стара Загора си направиха отвод.

През изминалата седмица бе поискана и получена оставката на зам.-окръжния прокурор на Стара Загора. Повдигнати бяха и нови обвинения срещу 26-годишния Георги Георгиев за закана за убийство. В сряда Окръжният съд в Стара Загора трябва да гледа жалбата на Георгиев срещу задържането му под стража. 

Дебора с първи думи: Белезите ще избледнеят, но подкрепата ви ще остане завинаги (ВИДЕО)

Самата Дебора качи свой запис снощи в социалните мрежи, с който благодари за огромната енергия и подкрепа. Заради случая „Дебора” депутатите извънредно промениха законодателството. Милка Колдамова го определи като фарс, за да може да се поуспокои напрежението сред гражданското общество, но не и ефективни мерки, които да доведат до реални промени.

Протестът в Стара Загора продължи с шествие до окръжна прокуратура. Като протестиращите облепиха вратата на институцията с плакати и искания поемане на отговорност. 

Тази седмица стартира повторната съдебно-медицинска експертиза на Дебора. Очаква се заключението на два лекарски екипа от Пловдив, където бе извършена тя. Дотук се стигна след като съдебните медици в Стара Загора си направиха отвод. Повдигнати бяха и нови обвинения срещу Георги Георгиев за закана за убийство. Утре Окръжният съд в Стара Загора трябва да гледа жалбата на Георгиев срещу задържането му под стража.

В София протестът "Нито една повече" започна в 18 ч. пред Съдебната палата, а впоследствие множеството се отправя към Народното събрание. Въпреки направените от депутатите поправки в Закона за домашното насилие и НК, част от протестиращите смятат, че са направени на крак и не са достатъчни. Искат Националният съвет за превенция от домашно насилие да започне незабавно работа и да се носи персонална отговорност за всяко издадено персонално решение или медицинска експертиза. Часове по сексуално образование в училище и кризисни центрове също са сред исканията на протестиращите.  

"Не искам да изпитвам страх. Искам да имам самочувствие да излизам спокойно, понеже смятам, че насилието е навсякъде около нас", заяви протестиращата Даяна.

"Народните представители трябва да се върнат и да си оправят законите, които са приели, защото такива закони не се приемат за един ден или на коляно" смята Надежда Галева.

Протест в защита на Дебора и жертвите на насилие и в Пловдив. Хората се събраха пред Съдебната палата в града. Протестиращите настояват за адекватно правосъдие и за бърза съдебна реформа.