Те са нужни за ремонта на Шести енергоблок

От АЕЦ Козлодуй“ ЕАД ще може да договорят и получат доставки от руски компании за плановия годишен ремонт на шести блок, решиха министрите на днешното правителствено заседание.

В конкретния случай временното изключение от санкциите е за доставка на блокове вътрешно-реакторни детектори и асинхронни електродвигатели, както и свързаните с тях доставки и услуги. Чрез предоставената дерогация ще бъде възможна също и доставката на тръбен електронагревателен блок за компенсатора на обема, на токови трансформатори, както и на специфични резервни части за обратен клапан и други резервни части.

Росен Христов: Планираме по-мащабен ремонт на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Регламентът за ограничителни мерки заради войната на Русия в Украйна предвижда възможност държавите от ЕС да разрешават изключения от въведените забрани. Дерогацията се разрешава, когато е нужно да се закупят руски части за експлоатацията, поддръжката, преработването на горивото и осигуряването на безопасността на ядрените съоръжения за граждански цели.

„АЕЦ Козлодуй“ ЕАД е собственик на единствената атомна централа в България, която е най-големият производител на електроенергия в страната. Тя осигурява повече от една трета от годишното производство на ток и е ключов фактор за енергийната сигурност на страната. Централата е изградена по съветски проект и голяма част от системите и оборудването й са с руски произход, обясняват от МС.

Антон Иванов: Договорено е едно зареждане в АЕЦ "Козлодуй" с гориво от "Уестингхаус"