Подозрението стана повод за протести

Ден на протести вчера пред Паметника на Съветската армия в София. Причина за това отново стана идеята за демонтажа му, за която през последните дни се говори все по-честно. Начало на недоволството на протестиращите даде решение на Министерския съвет отпреди седмица, по предложение на новия областен управител Вяра Тодева, да промени статута на монумента от публична държавна собственост на частна такава.

БСП се включи в защитата на Паметника на Съветската армия

В сряда протест имаше пред Паметника, а участие в него взеха представители на БСП, „Възраждане” и „ЛЕВИЦАТА!”.

Александър Шпатов юрист и писател, част от гражданската инициатива за демонтажа на монумента. По думите му ако има воля, паметникът много бързо може да бъде преместен. Той подчерта, че подобна воля за пръв път е била демонстрирана през месец март тази година от представители на ГЕРБ и „Демократична България” в Столичния общински съвет.

„ЛЕВИЦАТА!“ с палатков лагер срещу премахването на Паметника на Съветската армия

„Гласуваха решение, в което се твърдеше, че отваря пътя към демонтажа. Едната точка беше за организирането на международен конкурс за това пространство как да изглежда след премахването на паметника. Другата точка беше да се водят преговори с Областната управа, а третата беше да се сложи информационна табела. Сега сме август месец. Нито е обявен такъв конкурс, нито има табела тук, даже плочата е възстановена”, посочи Шпатов.

По думите на юриста плочата с надписа може още утре да бъде премахната, особено след смяната на статута на паметника. „Да я сложат в музей. Тя е ценно свидетелство за силата на тоталитарната власт”, предложи един от инициаторите на релокацията.

Повече гледайте във видеото.