Росица Палешникова, председател на Медицинската федерация към КТ „Подкрепа” коментира темата в „Здравей, България”

От НС „Защита” информират, че в четвъртък продължават протестните им действия. Добавиха, че идната седмица ще бъдат блокирани булеварди и магистрали в страна, ако не бъдат изпълнени всички техни искания. А именно увеличение на заплатите, но по точен принцип - за шофьорите увеличение с 600 лв., за лекарски асистент с 500 лв., за лекари с 400 лв., за парамедици с 350 лв., за мед. сестри с 330 лв., а за санитарите със 150 лв.

От Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ се разграничиха от протестите на синдикат „Защита”. Росица Палешникова, председател на Медицинската федерация към КТ „Подкрепа” коментира темата в „Здравей, България”.
„Исканията са преквалифицирани така, че шофьорите са ощетени, а всъщност тези увеличения се дават заради инфлацията – 22%. Думите на г-н Митов са, че тези проценти няма да бъдат получени от всички служители, че тези проценти няма да бъдат в пълния си размер. Всичко това са лъжи”, заяви Палешникова.

Екипи на ЦСМП: Не протестират медици, а предимно шофьори

Позицията на КТ „Подкрепа” относно увеличението на заплатите, Палешникова обобщи така: „Еднакво като процент върху основната заплата на абсолютно всички. Това увеличение са дава като компенсация на инфлацията, а не защото шофьорите искат увеличение. Това трябва да бъде разбрано много добре”, посочи тя.

„След това увеличение от 22% ще бъде събран отново Тристранният съвет и ще бъдат започнати преговори за нов браншови колективен договор, в който ще бъдат компенсирани шофьорите”, каза председателят на Медицинската федерация към КТ „Подкрепа” и добави, че са опитали да комуникират със синдикат „Защита”, но за сега няма успех.

ОТНОВО НА ПРОТЕСТ: Работещи в Спешна помощ разпъват палатки

Припомняме, че от НС „Защита” подновиха протестите за по-високи заплати по-рано. Те разпънаха палатки пред Министерския съвет и Здравното министерство. От синдиката считат, че към момента допълнителните средства, отпуснати от парламента, не са разпределени справедливо в ЦСМП и продължават да настояват за равномерно разпределение.

Повече гледайте във видеото.