37 каравани е имало в къмпинг "Арапя" при наводнението

"Туристите си заминаха. Останахме само ние, водните костенурки и боклуците на плажа. Държавата е длъжна да помогне. Дали е виновна или не – въпросът е спорен". Това заяви Диян Тунджев - управител на бар на плажа в комплекс "Нестинарка" в предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

„Държавата е длъжна, защото местният бизнес осигурява работни места, плаща данъци и поддържа икономиката в региона”, каза Диян Тунджаров.  

Щети за милиони левове отчита бизнесът в района на водното бедствие. Собственици на хотели и заведения очакват, но не знаят дали и кога ще получат помощ от държавата.  От 6 години Диян Тунджаров е собственик на бар на плаж "Нестинарка". Водното бедствие не е разрушило заведението му до основи, но e нанесло сериозни щети.

Повредени или отнесени са чадъри, барбарони, шезлонги, пътеки, осветление, маси. Сезонът свърши, категорични са собственици на заведения и хотели. Масово се отказвали резервации, направени преди месеци.

ПРЕД NOVA: Полицаят, който беше до хората в най-тежките часове на трагедията в Царево

„Ако догодина не работим, няма да има хляб за 15 души, които ежегодно при нас намират работа”, каза Тунджев.

И ако заведението на плажа има шанс да отвори врати догодина, то на къмпинг "Арапя" не знаят дали ще се справят с щетите от потопа.

„През седмицата и в края на сезона нямаше много хора. Но аз, когато дойдох първата работа беше да спра тока навсякъде. Защото видях, че каравани още светят, въпреки че ги носи водата”, каза управителят на къмпинг „Арапя”.

Кметът на Царево: Щом мост изглежда добре, никой не прави задълбочени изпитвания на бетона

37 каравани е имало в къмпинга, когато водата нахлула и помела всичко по пътя си. А идеята къмпингуването да се уреди със закон повдига допълнителни въпроси за бъдещето на туризма и бизнеса, казва Тихомир, управител на къмпинг "Арапя".

„Не знаем дали ще ни позволят да работим. Може да кажат на 50 метра от дерета няма право да се прави нищо. В случая, законът - доколкото знам, е 10 метра”, обясни Тихомир.

Цялото имущество на хората в къмпинга е унищожено. Тепърва ще се изчисляват и щетите по самите возила.

Целия репортаж гледайте във видеото.