Средствата могат да дойдат от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии

Община Царево може да получи пари за възстановяване на мостове и инфраструктура, които пострадаха при бедствието преди 10 дни. Средствата могат да дойдат от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. В Царево представители на всички институции обсъждаха кои инфраструктурни обекти приоритетно трябва да бъдат поправени.

Решението от днешната, първа работна среща – до 21 септември всички държавни институции трябва да изготвят доклади, които да бъдат представени на междуведомствената комисия, която да гласува и отпусне необходимите средства за възстановяване. По предварителна информация от възстановяване имат нужда 70 обекта, основно - стени на язовири, мостове и пътна инфраструктура, а към момента стойността им е най-малко 30 млн. лева.

Виргиниюс Синкявичюс: България не е поискала помощ по механизма, който позволява компенсация на щетите от наводненията

Първото заседание на междуведомствената комисия, свикана по заповед на премиера Денков се събра в Царево. След 4 часа работа станаха ясни и решенията.

„Решенията са: поставихме на всички членове на Междуведомствената работна група конкретни задачи, със срок до 21 септември, които всеки член на тази междуведомствена комисия трябва да излезе с доклад, който да бъде обобщен и да бъде представен на министър-председателя”, заяви Петър Тодоров, председател на работната група.

Засегнатите обекти в цялата община Царево, в която продължава да е в сила бедственото положение са десетки.

„70 обекта ще попаднат в междуведомствената комисия, с която община Царево ще поиска помощ от държавата. Това, което предстои, е светкавичното отремонтиране първо на язовирните стени, защото те са изключително компрометирани, ремонтът на мостовите съоръжения и ремонтът на изпочупените асфалтови настилки по територията на цялата община Царево”, заяви инж. Георги Лапчев, кмет община Царево.

„Възползват се от нещастието”: Сигнали за кражби след бедствието по Южното Черноморие

Докладите трябва да дадат яснота и за причините, освен поройните дъждове, довели до бедствието. Министерството на земеделието и храните са започнали още миналия петък проверка за извършената сеч в района.

„На този етап проверките не доказват наличието на незаконна сеч”, каза зам.-министърът Мирослав Маринов.

Сумата, която към момента от общината изчисляват за възстановяване, е около 30 млн. лева. Царево може да получи парите от държавата през Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. За целта от местната власт представят в комисията документи за нанесените щети и поражения. След това комисията взема решение да предложи на Министерския съвет отпускането на помощ и евентуален размер.
„В комисията, може би ще се повторя, към момента тези средства са в порядъка на около 67 милиона лева. Приоритетно ще бъдат възстановени мостовите съоръжения, скъсаните пътища. И не на последно място - компрометираната стена на единия от язовирите”, заяви вътрешният министър Калин Стоянов.